fredag 13 oktober 2017

På andra sidan reglerna

Emma Granholm är en välkänd ungdomsboksförfattare. Simon & Sophie har vi som klassuppsättning på flera skolor i kommunen och den boken läser många elever från 6-an och uppåt. Böckerna Liv & Lovisa, Sjutton år och skitsnygg och Ett nytt liv på köpet är mycket bra böcker som läses mycket. Nu har Emma Granholm precis kommit ut med en ny bok På andra sidan reglerna är titeln.


http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9150119389Miljön i denna boken är en gymnasieklass i den mindre orten Vintlunda. Lukas har flyttat med sina föräldrar från en innerstadslägenhet på Söder i Stockholm till ett hus i lilla Vintlunda. Flytten genomfördes mot Lukas vilja men nu är han här på vårterminen i ettan på gymnasiet i en alldeles ny klass. De första dagarna blir mycket bättre än förväntat tycker Lukas. Innegänget i klassen öppnar upp för Lukas och efter bara några dagar har han fått kompisar som han gillar och han har också fått en festinbjudan till helgens fest. Han känner sig verkligen nöjd! Men Lukas ser också saker som han tycker verkar konstiga. Varför sitter Olivia i klassen alltid ensam på lektionerna och i matsalen? Varför är det ingen som pratar med Olivia på hela veckan men sen blir hon ändå inbjuden till samma fest som Lukas?


På andra sidan reglerna är mörkare och mer destruktiv än Emma Granholms övriga böcker. Samtidigt är även denna bok mycket bra, välskriven och spännande. Fokus i handlingen är ungdomars utsatthet och utanförskap om något går fel. Boken handlar om hur svårt det är att bryta (oskrivna) regler och ett negativt beteende i en grupp av ungdomar. Det är så lätt att bli "stämplad" för att man är på ett visst sätt utan att det behöver vara så. Ett grupptryck där dominanta och populära personer styr är svårt att gå emot, det beskrivs väl i denna boken. Det behövs någon som Lukas som kommer utifrån för att se dessa osunda strukturer som gäller i klassen. Lukas är också stark nog själv för att orka gå emot och göra något åt det han ser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar