onsdag 25 oktober 2017

Karta för förälskade & andra vilsna

Julia är på väg till sommarstugan på Dalarö. Det känns inte så kul i år. Hennes bästis (eller kanske före detta bästis?) som alltid brukar vara med henne i stugan under den första sommarlovsveckan är inte med henne. Karin valde Mallorca med en annan kompis istället. Julia har inte råd att följa med till Mallorca så därför får hon åka ensam med pappa till sommarstugan.

Rasmus och hans mamma ska testa sommarstugelivet i en lånad stuga på Dalarö. Deras hus ligger granne med Julias stuga och det visar sig att Rasmus mamma och Julias pappa har känt varandra för länge sedan.

Snart möts de båda ungdomarna och känslor uppstår. Men Julia är ju tillsammans med fantastiska Isak så hon är inte intresserad av Rasmus - eller?

Johanna Lindbäck har skrivit många ungdomsböcker. Jag tror jag har läst allihop. Lindbäck levererar alltid en bra och driven ungdomsbok väl förankrad i ungdomsvärlden och ungdomskulturen. Karta för förälskade & andra vilsna är i mitt tycke hennes allra bästa bok.

Detta är en lagom dramatisk ungdomsbok som beskriver både underbara och skitjobbiga relationer. Både vad det gäller kärlek och vänskap. Och det är väl precis så det är för ungdomar (och för en och annan vuxna med för den delen). Himlastormande lyckliga känslor blandas med nattsvarta och däremellan vet man inte riktigt vad man känner och tycker. Ett mycket bra grepp är att berättarperspektivet i boken växelvis förflyttas mellan Julia och Rasmus. Vi får lära känna båda ungdomarna och förstår lite av hur de tänker och känner.

Om ni har börjat fundera på julklappsböcker till en tonåring i 14-17-årsålder så är Karta för förälskade & andra vilsna ett starkt tips från mig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar