onsdag 3 februari 2016

Billie - avgång 9:42 till nya livet

Billie, 12 år, står på Stockholms central och ska ta tågavgång 9.42 till sitt nya liv hos familjen Persson i det lilla samhället Bokarp. Det nya livet innebär, för Billie, ett liv i en fosterfamilj utan sin mamma. Handlingen är sorglig men boken är långt ifrån en sorglig bok. Billie är en klok, smart och levnadsglad tjej som vill försöka passa in och följa den nya familjens regler.

Det här med regler blir en aning komiskt, Billie som aldrig haft en regel att följa i hela sitt liv eftersom hon har fått ta hand om både sig själv och sin sjuka mamma, ska nu följa regler om att borsta tänderna 20.45 på kvällarna, att alla i familjen har en speciell kåsa att dricka vatten ur i köket och att man har speciella platser runt bordet!

Billie får vara med om saker som hon aldrig kunde drömma om, svamputflykt med matsäck på lördagar, sång i gospelkören, monopolkvällar med familjen och bordtennistävling. Billie tycker det är kul att vara med om nya saker och hon får passa på för snart ska hon hem till sin älskade mamma igen. För det ska hon väl? Mamma har lovat att sköta om sig, att anstränga sig och ta sina mediciner så att Billie kan komma hem snabbt igen. Därför vill även Billie sköta sig och anpassa sig i den nya familjen. Det hon bara inte kan förstå är varför de inte är glada i familjen Persson? Petra och Mange som föräldrarna heter gråter ibland när de tror att ingen ser det, Tea sitter bara och sminkar sig på sitt rum och Alvar verkar inte ha en endaste kompis varken i skolan eller på fritiden.

Billie - avgång 9:42 till det nya livet är en alldeles ny fantastisk bok om Billie som på ett naturligt sätt vågar vara precis den hon är, hon vågar också ifrågasätta det självklara. Sara Kadefors har lyckats skriva en bok om känslor och utanförskap med humor och driv. HOPPAS, HOPPAS att det väldigt snart kommer fler böcker i serien om Billie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar