måndag 18 januari 2016

De sju topparnas rike

De Sju Topparnas Rike

Embla är uttråkad, hon tillbringar sitt sommarlov på landet hos sin pappas faster och farbror, Herr och fru Carstén. Denna gången är det värre än vanligt, för förr hade hon åtminstone sin tvillingbror Samuel med sig, men sedan han dog är ingenting roligt längre. Dessutom så kan inte hennes föräldrar komma på hennes födelsedag, utan det är bara farbroderns gamla vänner som kommer och firar henne. Livet är pest!
Emblas högsta önskan till födelsedagen är ett par nya jeans och när Herr Carstén berättar att de ska åka iväg och handla Emblas födelsedagspresent så väcks hoppet, kanske, kanske är det så att hon kan få jeansen i alla fall! Hoppet tvärdör när de stannar framför en loppis och Farbror Carstén säger till Embla: "Du får välja vad du vill, men det får inte kosta mer än 50 kronor." Embla tittar håglöst runt på loppisen, och på bakgården så ser hon den, en träkarusell! Den är sliten och skamfilad, men Embla kunde inte bry sig mindre, den vill hon ha! Som tur är så kostar den precis 50 kronor, så herr Carstén kan inte säga nej.
Väl hemma igen så provar Embla karusellen, där finns fem trähästar och på fyra av dem sitter träfigurer, två damer och två herrar. När Embla sitter på den återstående hästen så ser hon ett märke inne i mitten som hon undersöker. Däri finns en ask med en lapp där det står: "Vill du inträda i spelet om de fyra elementen?" Embla funderar en sekund, här är ganska trist så varför inte, så hon säger "Ja". Då börjar karusellen snurra fortare och fortare, och när den äntligen stannar så kliver träfigurerna av, och en helt ny värld breder ut sig framför Emblas förundrade ögon. Hon följer de nu levande träfigurerna mot en by och nu börjar äventyret och spelet om de fyra elementen! Vinsten, om en klarar sig genom spelets fyra sfärer, Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan, är en dag tillsammans med den en saknar mest i hela världen, i Emblas fall Samuel.
Spelet blir farofyllt, alla spelar inte efter reglerna, men Embla hittar också en riktig vän i Noel.

Det finns ytterligare fyra delar i serien som är skriven av Susanne MacFie. De följande delarna heter De fem flodernas stad, De tre stjärnornas skog, De två vulkanernas dal och  De fyra fallens grotta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar