söndag 31 januari 2016

Barbro Lindgren - Döden, friheten och kärleken

En författare som har funnits med mig länge är Barbro Lindgren.
Jag upptäckte Loranga Masarin och Dartanjang i tjugoårsåldern och sen var jag fast. Som jag har skrattat och fantiserat vidare kring den världen, själv och tillsammans med  många olika barn.
Jag har läst högt om Sparvel för otaliga skolklasser och Jättehemligt med fortsättningar stod högt i kurs hos mina egna barn. Min äldsta dotter började länge varje lov med att läsa I västan grind.
Alla härliga bilderböcker om Benny, Rosa, Max, Karlknut och Vilda bebin. Vilda bebin fanns för övrigt som docka hemma ho oss under småbarnsåren, den ligger säkert i någon nostalgilåda lite smutsig och sliten men mycket älskad.
Extra varm blir jag när jag läser Sagan om den lilla farbrorn. Den boken har jag läst sönder och köpt ny och... Minns den även som en underbar barnteater.
Ja, sen finns ju alla hennes fina dikter som till synes är så enkla men alltid har en exakt rytm och många bottnar.


För någon vecka sedan hörde jag ett fint radioprogram med henne. Det är Martin Wicklin som gästar Barbro i Glömminge på Öland. Här kan du höra programmet.
Här på Bubbel finns redan flera artiklar om Barbro Lindgren, hennes böcker, utställning och teater. Det är absolut ingen slump.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar