måndag 16 februari 2015

Han & Dom

Nu har tredje fristående delen i Katarina von Bredows trilogi om en klass på mellanstadiet äntligen kommit .
I första delen Du & Jag är det Andreas som för berättelsen framåt. Andreas som inte direkt är mobbad men är i utkanten av klassen. Han kallas ofta för professorn. Han blir inte riktigt klok på klasskompisen Alicia som kommer hem till honom och spelar tv- spel och som gärna  har sällskap med honom till skolgårdens gräns. Men väl där försvinner hon in på skolan och genast är han som luft. Det blir även jobbigt för honom när hans föräldrar ska skiljas på grund av en otrohetsaffär.Sen kom Hon & Han där det är Alicia som är huvudperson. Om den delen skrev Maria HÄR.

Sista delen heter Han & Dom. Den gick inte att lägga ifrån sig utan jag bara fortsatte att läsa tills den var slut. Nu är det Kevin som står i blickfånget. Coola lite tuffa Kevin som alltid har svar på tal. Men saker och ting förändras nu i sexan. Klasskompisarna är inte riktigt de som han har trott. De har andra sidor som han inte sett tidigare. Inte ens han själv är den han trodde. Livet gungar för honom och ett tag känner han sig alldeles ensam. Men han har många omkring sig som hjälper honom på rätt köl igen till ett lite förändrat liv.
Som vuxen kan jag protestera mot att allt förändras förhållandevis enkelt. Att Kevin blir väldigt mogen alltför snabbt. Men det gör inget, berättelsen visar på så mycket gott och på många bra tankar. Och som några av eleverna i min nuvarande elevens valgrupp säger. " Det värsta med en bok är när den inte slutar bra."

Det är bara att lyfta på hatten än en gång för Katarina von Bredow, mästaren i att beskriva spelet i skolklasser. Mästare i att skriva så att personerna får liv och känns som verkliga personer. Tre mycket angelägna böcker som även kan läsas högt och diskuteras kring i all oändlighet.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar