tisdag 18 februari 2014

Nästan alldeles vanlig

Dennis är en ganska vanlig tolvåring på ytan. Han bor i ett vanligt radhus på en vanlig gata i en vanlig stad. Han går i en vanlig skola och älskar att spela fotboll. Men han har en stor och lite ovanlig hemlighet. Han älskar nämligen vackra kvinnokläder. Dennis mamma lämnade familjen för några år sedan och då brände pappan alla bilder av henne och förbjöd Dennis och hans bror att någonsin prata om henne igen. Men Dennis lyckades rädda en bild av mamman, där hon står leende på en strand tillsammans med Dennis och hans bror, iklädd en underbar gul klänning. Dennis kan inte sluta titta på bilden och han har den alltid med sig vart han än går. Dennis älskar att titta på pratshower som hans pappa säger bara är för kvinnor och när han för första gången köper en Vouge och bläddrar genom de tjocka blanka sidorna med kvinnor i fantastiska klänningar är han lycklig. 

När Dennis får kvarsittning, pga en olycklig tennisboll-genom-rektorns-fönster-incident, träffar han Lisa. Lisa är skolans drottning och det visar sig att hon också är intresserad av mode. Hemma hos Lisa finns mängder av modemagasin och garderober fulla av underbara klänningar. Tänk om Dennis skulle prova en. Eller två. Eller alla. Och tänk om Lisa kunde sminka honom så att ingen längre ser Dennis utan Denise. 

Boken är skriven av David Walliams, ena halvan av humorduon bakom Little Britain, och själv alltså van att klä sig i kvinnokläder. Han är berättaren, och kommer med små inpass och ursäkter, till exempel kring sin dåliga kunskap om fotbollstermer och franska. Jag tycker det är kul. Kanske lite vuxet språk, men jag tror ändå det funkar även för mellanstadieeleverna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar