måndag 4 november 2013

En varm vinter

Det blev en mycket varm vinter för Alex detta året! Hon bestämmer sig nämligen för att sticka från kalla Sverige och från allt strul. Från pappa som har skaffat sig en ny tjej och från mamma som mår dåligt och själv har stuckit iväg till Indien. Hennes föräldrar struntar i henne, varför ska hon bry sig om dem och om skolan då?

För sina körkortspengar köper Alex en halvårsbiljett till Australien. Hon åker iväg helt ensam med målet att lära sig surfa. De första dagarna vågar hon inte kolla sin mobil, hon vet att pappa säkert är helt VANSINNIGT arg på henne, mamma har nog inte upptäckt att hon är borta ännu.

Vilken tur att Alex har mormor att ringa till. Mormor skäller inte på henne, mormor skaffar till och med ett facebookkonto för att hon ska kunna hålla kontakt med Alex.

Alex skaffar sig ett tillfälligt jobb på en sockerrörsplantage. Ute i buschen får hon verkligen slita för pengarna men lär också känna både Ed, Dawn och lilla Crystal. Målet med en surfarkurs på Bali väntar, snart är Alex där...

Christina Wahlden som tidigare skrivit många, mycket bra "reportageböcker" t ex Kort kjol, Fallen flicka, och I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig har nu skrivit denna, alldeles nya, utmärkta ungdomsbok!

En varm vinter handlar om föräldrars stora svek, om att försöka hitta sig själv och om att veta vem man är och vad man står för. Boken handlar också om andra kulturer, rasism och om kulturskillnader. Under sin resa i Australien får Alex uppleva ett riktigt smärtsamt svek, hon inser vilka som är hennes riktiga vänner och hon får också uppleva en förälskelse som växer sig allt starkare!

En varm vinter av Christina Wahldén är en mycket bra bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.