fredag 13 september 2013

Lärarhandledningar

På vår hemsida har vi lagt upp några lärarhandeldningar som vi själva gjort och vi länkar också till förlag och andra som gjort olika typer av lärarhandelningar och läsnyckelar till sina böcker. (De hittar du HÄR.) Alldeles ny i lärarhandledningsfloran är den till de tre första böckerna om Halvdan Viking av Martin Widmark. Maria har skrivit om Halvdan tidigare i bloggen, läs det HÄR.

Halvdan är en pojke som lever i en liten by på vikingatiden. Böckerna är roliga och fulla av äventyr, men några av dem är lite otäcka. Det kunde vara ganska våldsamt på vikingatiden ibland. Precis som de flesta av Martin Widmarks böcker läses böckerna om Halvdan mycket, och de är populära. De är fulla av bilder och är inte så svårlästa, perfekta att läsa i smågrupper eller kanske som högläsningsbok för hela klassen. Handledningen ger tips och idéer till frågor att diskutera, övningar, rit- och skrivuppgifter, faktasökande och mycket annat. Ett sätt att ta sig djupare in i texten, träna sitt mellanradsläsande och öka sin läsförståelse. Det behöver verkligen inte vara en svår bok för att alla de här färdigheterna ska få sig en omgång. Och handledningen finns HÄR.

I veckan har jag själv läst första delen av Vargbröder, inför arbetet med vår nästa egna lärarhandledning. Det är ett roligt och klurigt arbete. Ett av mina största problem var att jag ibland glömde bort att jag läste med ett syfte och bara flöt iväg i texten när det var riktigt spännande. Då fick jag gå tillbaka och läsa om och försöka komma på om det var några viktiga saker att diskutera, fråga, utveckla under den passagen. Ibland vill man ju faktiskt bara läsa och njuta. Nästa fredag är det dags att sitta tillsammans och arbeta fram ett bra material och sedan kan ni hålla utkik på hemsidan efter ytterligare en lärarhandledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar