fredag 13 september 2013

Fruktansvärt farligt förfärligt

Igår kom nya böcker till Ljungen och jag tog direkt med några av dem hem. Dels var det Johanna Lindbäcks nya bok, Lite ihop, som jag sett mycket fram emot att läsa. Hon har tidigare skrivit en rad bra böcker för högstadiet och gymnasiet, och nu har hennes första bok för mellanåldern kommit. Har sju-hukt höga förväntningar på den... Men den hann jag inte börja på igår, ety det var full rulle fram till halv nio, utan istället tog jag mig an det som kan vara dess totala motsats: skräckkungen Magnus Nordins nya bok Varelserna: Elias bok.

Varelserna har tagit över Gotland, och kanske hela Sverige, världen. Det sägs aldrig rakt ut, men det verkar vara någon slags zombier ständigt på jakt efter kött. Människorna som blir "smittade" av deras bett eller rivsår förvandlas snart själva till varelser, och medan varelserna blir fler och fler minskar antalet människor stadigt.
Elias och hans syster Emma är ensamma kvar efter att deras fosterföräldrar blivit tagna av varelserna och de har inte sett en levande människa på flera veckor. På dagarna letar de mat, någonstans att gömma sig kommande natt och försöker vila lite - varelserna gillar inte dagsljus - och på nätterna håller de sig undan, försöker hålla sig undan i alla fall. Men gång på gång lyckas varelserna spåra upp dem och de får fly. En dag hör de en bil komma körande längs vägen! Det är en familj på väg mot kusten, dit de hört att det ska komma ett räddningsfartyg. Bilen är egentligen full, men de säger att de kan ta med Emma till fartyget. Elias övertygar Emma om han kommer ifatt dem och så åker Emma iväg. Det är ett beslut som Elias ska komma att ångra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.