fredag 9 mars 2012

Filmvår 2

Emelie skrev ju ett inlägg om en del av alla böcker som kommer som film i vår, och det är verkligen filmvår i år, för det finns en ovanligt stor mängd filmer som baseras på böcker. Här kommer tips på några av de filmerna, men läs boken först om du inte redan har gjort det!

Vi är nog många som räknar ner till Hungerspelen som har premiär 23 mars! Suzanne Collins supersuccé där första boken Hungerspelen som sagt nu äntligen kommer på bio. Det känns ju ganska upplagt för att även de andra böckerna i serien Fatta eld och Revolt kommer filmatiseras. Böckerna är superspännande och går inte lägga ifrån sig, och det ska bli sjukt spännande att se hur de gjort filmen. Det som är lite speciellt med Hungerspelen är att böckerna speglar en framtid som är präglas av högteknologik samtidigt som männsikor lever väldigt enkelt och fattigt, som t.ex Katniss, huvudpersonen, som jagar djur i skogen för sin och sin familjs överlevnad. Filmen har en egen sida, kolla in den här!En undgomsbok som har några år på nacken men fortfarnde är populär och som nu blir film är Douglas Foleys Shoo bre! Trots att Oscar och Elias växer upp i samma stökiga kvarter ser deras liv helt olika ut. De ska snart sluta skolan och ser båda fram emot att få forma sin egen framtid. Men inget blir som de trodde. Oscar är den duktiga eleven som inte kan hjälpa att bli förälskad i den nya lärarinnan på skolan. För hans del slutar det inte med dagdrömmar. Elias har alltid haft det trassligt, men nu har han skärpt sig och börjat få ordning på skolan. Men så förälskar han sig i fel tjej och när det gamla gänget lockar med en säker kupp kan han inte motstå frestelsen. Trots att han lovat att lämna det livet bakom sig.

En klassiker som filmats förr är Wuthering heights som ju på svenska heter Svindlande höjder. Boken av Emilie Brontë gavs ut redan 1847 och handlar om den förbjudan kärleken mellan Catherine och hennes fosterbror Heathcliff. Andrea Arnolds version av denna klassisker har blivit ganska omtalad, och gjort mig sugen att se filmen.Här kan du läsa en av många recensioner av filmen

En annan film som redan nu går på bio är deckadrottningen Liza Marklunds Nobels testamente, och handlingen går ut på att mystisk kvinna i aftonklänning obemärkt smyger sig in på Nobelfesten i Stockholm. Mitt på dansgolvet skjuter hon den israeliske Nobelpristagaren i medicin, Aaron Wiesel, och Nobelkommitténs ordförande Caroline von Behring. Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramat – inte som journalist, utan som vittne. Spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar