torsdag 19 januari 2012

Biovåren går i bokens tecken

Filmatiserade böcker finns det många. I höstas kom till exempel Jag saknar dig som bygger på Peter Pohls och Kinna Gieths bok och i vår är fler på gång.

För den vuxna publiken så kommer Vi måste prata om Kevin som bygger på en roman av Lionel Shriver och Nobels testamente av Liza Marklund. Vi måste prata om Kevin handlar om en mamma som efter att sonen begått ett fruktansvärt brott, en skolskjutning där nio personer dödas, försöker förstå vad det var som gick galet. Jag har boken liggande i min bokhylla hemma och är väldigt sugen på att läsa den, men funderar på om tidpunkten (höggravid som jag är) verkligen är den rätta. För de mer romantiskt lagda så kommer en nyfilmatisering av Brontës Svindlande höjder.

För den något yngre publiken finns det flera premiärer att se fram emot. Foers Extremt högt och otroligt nära handlar om en pojke som vandrar omkring i New York på jakt efter minnen och tecken från sin far som dog i 11 september-attentatet. Boken är fantastisk och jag är nyfiken på filmen med bland annat Max von Sydow i rollistan.
En annan storsäljare som blir film är första delen av Suzanne Collins Hungerspelen. På Ljungen har alla tre böckerna cirkulerat bland sjätteklassarna och intresset och förväntningarna på filmen är bland många läsare enormt. Det kvittar nog hur bra filmen är egentligen, den kommer säkerligen spela in enorma summor oavsett.
En betydligt mindre känd bok som nu filmats är En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret. Jag läste boken för flera år sedan, men kommer fortfarande ihåg den magiska stämning som den lämnade efter sig. Boken är nästan som en film i sig, med långa partier som endast består av bilder, bilder som måste "läsas" för att handlingen ska bli tydlig. Hugo Cabret är en 12-årig pojke som bor i väggarna på Paris tågstation. Hans pappa arbetade som klockskötare av stationens alla klockor och sedan pappan dog har Hugo skött hans arbete. Men Hugo kommer en hemlighet på spåren och får hjälp av mannen som äger en leksaksaffär med mekaniska leksaker.
I Spegel, spegel får vi se Julia Roberts som Snövits elaka styvmamma, i en filmatisering av den klassiska sagan.

Om vi går till några svenska ungdomsböcker som nu blivit film, så kommer Shoo Bre av Douglas Foley, författare även till böckerna om Habib, om livet i förorten. Sedan har även den augustnominerade boken Isdraken av Mikael Engström blivit film. Boken handlar om Mik som växer upp med en pappa som dricker. När allt går överstyr får Mik komma till sin faster i Norrland. Sakta men säkert bygger han upp en ny tillvaro långt från betongen i Stockholm. Men trots att Mik vill stanna får fastern inte ha vårdnanden om honom och istället skickas Mik till en fosterfamilj där han vantrivs. En frustrerande och väldigt gripande bok om hur maktlösa barn kan vara i frågor som verkligen rör deras liv och mående. Dock inte utan hopp i slutet.

Så nu är det bara att sätta igång och läsa och sedan har ni flera biobesök att se fram emot under våren (för alla vet ju att det är bättre att läsa först och se sedan...). Härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar