torsdag 13 oktober 2011

Aidan Chambers och Katarina Kuick i Göteborg

Jag var i Göteborg igår på en föreläsning med Aidan Chambers och Katarina Kuick. Båda är författare, Chambers är lärare i grunden och har i många år arbetat med barns läsning och även Katarina har ägnat mycket tid åt boksamtal och läsande med barn och unga.

Det var en oerhört intressant eftermiddag och jag var mycket nöjd, och ganska trött, när jag satt på tåget hem igen. Aidan hade utlovat trötthet och varma hjärnor. Det är nämligen så, berättade han, att hjärnan är det organ som kräver mest energi och ett arbetande organ alstrar värme. Ju mer vi tänker och koncentrerar oss desto mer energi förbrukar hjärnan, och gårdagen krävde en hel del koncentration Att lyssna på engelska och skriva sammanhängande anteckningar på svenska går åtminstone inte för mig automatiskt längre.

Aidan pratade mycket om hur viktiga vi vuxna är för barns läsande. Vi kan inte bara släppa in barnen i biblioteket och förvänta oss att de kommer därifrån med en bok som gör dem till läsare. Vi måste hjälpa dem med urvalet, hitta rätt bok till rätt barn. Vi måste också hjälpa dem ta till sig texten. För många underlättar det att höra texten. Det måste finnas tid till högläsning och tid att sedan testa själv. Men läsningen tar inte slut i och med att barnen nått sista sidan. Vi måste hjälpa dem att tolka vad de läst, prata om det. Genom att säga något högt förstår vi vad vi tänker, genom att prata med andra om det lästa ser vi andra detaljer än de vi själva har lagt märke till och texten kan bli både mer mångfasetterad och mer begriplig.

Katarina hade ett boksamtal med oss, visade praktiskt hur det skulle kunna gå till och jag som aldrig själv arbetat med boksamtal på det sättet fick många värdefulla tips med mig.

Aidan avslutade med den senaste hjärnforskningen som visar att det inte bara är ögat som skickar signaler till hjärnan (cortex) när vi läser utan att ljudcentra också aktiveras. Ju tydligare vi "hör" det vi läser, oavsett om det läses tyst eller högt, desto lättare har vi för att ta till oss texten, förstå den och lära oss nytt av den. Ytterligare ett argument för högläsningen alltså!

Det är svårt att sammanfatta fyra timmars föreläsning på några rader text, men jag skulle råda er att läsa Aidan Chambers böcker, Böcker inom oss och Böcker omkring oss om ni vill sätta er in i hans tankegångar ännu mer. De är översatta av Katarina Kuick och finns att få tag på via skolbiblioteken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.