torsdag 7 oktober 2021

Så jävla operfekt

Emma går i åttan i en klass med tydliga hierarkier. Killarna kommenterar tjejer och tjejernas utseende på ett så trist och elakt sätt. Vad Ida, Shirin och Clara i klassen gör spelar stor roll, de har högst statur och övriga i klassen vågar inte säga emot. Då kanske man blir riktigt utsatt och mobbad som Jamila blir. 

I omklädningsrummet jämför (de perfekta) tjejerna sina kroppar och Emma känner sig jämt så ful och fel. Emmas strategi är att synas och märkas så lite som möjligt, men hon avskyr sig själv för det också. Varför måste det vara så här? Varför kan ingen säga till Ida att hon mobbar? Varför måste killarna kommentera tjejerna precis hela tiden? 

Extra jobbigt är det med Clara som var Emmas bästis förut. Men plötsligt så bytte Clara kompisar och Emma blev som luft för henne. Nu tillhör Clara innegänget och verkar ha glömt allt kul som hon gjort med Emma förr.

En dag ser Emma en lapp där orden "Du är fin som du är" är skrivet med rosa text. Det dyker upp flera liknande lappar på olika ställen i skolan. Vem är det som skriver dessa lappar? Emma får plötsligt energi. Kanske vågar hon ändå göra motstånd!

Så jävla operfekt är Charlotte Cederlunds alldeles nya och välskrivna ungdomsbok. Cederlund beskriver väl hur det kan kännas att gå på högstadiet och känna sig "operfekt". Tyvärr är det nog många tonåringar som känner så här av olika anledningar. Det är dock inte säkert att de mest perfekta ungdomarna är de som mår bäst. Vad är det egentligen att vara perfekt?

Så jävla operfekt är en mycket bra ungdomsbok i detta viktiga ämne! 

Titel: Så jävla operfekt, Författare; Charlotte Cederlund, Förlag: Opal


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.