måndag 19 juli 2021

Underjordingen

Vem åker till en skidort på sommaren egentligen? Rufus, som är tretton år och hans mamma gör det. Genom mammas arbetskompis har de fått låna en stuga i en semesterby i fjällen. När de nästan är framme blir det jordbävning, ja det är iallafall vad de tror att det måste vara. Allting vibrerar och skakar, så att de måste stanna bilen. Ganska tagna av denna udda händelse fortsätter de sin färd. Stugan de skall bo i ligger ensligt och Rufus förbereder sig för ett sommarlov i absolut tristess. Sommarlovet skall dock visa sig bli allt annat än tråkigt!

Redan första kvällen hittar hans mamma en död mus i stugan, som hon kastar långt ut i gräset. Rufus mamma blir lätt orolig och när hon blir orolig kan hon bli sjuk. Händelsen med den döda musen, skulle kunna vara nog. Rufus, som är van att ta hand om sin mamma iakttar henne noga, men det verkar vara lugnt. Men istället får Rufus se någonting oerhört konstigt genom fönstret. En hare som dyker upp och tar den döda musen i munnen och bär iväg den...men harar är väl inte köttätare?

Nästa dag tar sig Rufus in till det lilla samhället i närheten, medan mamma sover ut på förmiddagen. Överallt finns skyltar med ett gruvbolags namn. Man håller på att förbereda för gruvbrytning.

Rufus går in på skolgården och där träffar han Henning, Marta och Kave, som glatt tar med honom i sin gemenskap. "Det är inte ofta det dyker upp nya personer här". De är coola och snälla och Rufus tillbringar dagen med dem. Fram emot kvällen när de sitter på ortens lilla pizzeria, säger Henning plötsligt: 

"Det finns något i skogarna här. Något... främmande. som du måste akta dig för."

Han berättar att Rufus aldrig, aldrig får vända sig om och" följa efter om du är ute i skogen och det känns som att något förföljer dig och du får under inga omständigheter gå tillbaka samma väg som du kom.

Om du gör det finns det en risk att du kommer att möta något okänt, något från en annan värld, som det inte är meningen att vi människor skall se. Vi kallar det för gnomen, det där okända."

Den kvällen går Rufus hem både förvirrad och lite skakad. 

Nästa dag är han tillbaka hos sina vänner, men nu är hela samhället av någon anledning invaderat av kostymklädda män, som går omkring och intervjuar folk om vad de anser om gruvdriften.

Rufus är glad över sina nya vänner, men samtidigt är det så mycket som verkar mystiskt och lite skrämmande . På vägen hem kommer Rufus att stå öga mot öga med en Gnom, en jordande och det blir ett möte han sent skall glömma.

En spännande bok för dig som kanske redan funderat på om det finns "underjordingar" eller för dig som inte alls tror på dem.

Peder Nääs Sundemyr har också skrivit "Den svarta boken".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.