torsdag 22 juli 2021

Berlinmuren och det kalla kriget

 Nina och Nino lär om ....är en faktabokserie , där de tecknade figurerna Nina och Nino berättar och reder ut olika ämnen och företeelser. Författare och tecknare är Fabrice Erre och Sylvain Savoia. 

I den här nya boken berättar Nina och Nino om Berlinmuren och det kalla kriget. Eller egentligen är det Nina, som berättar och Nino ställer frågor. 

Boken börjar med att Nina och Nino är ute och går, mitt i staden är en gata avstängd och de måste ta en annan väg. "Vilken tur att inte alla gator är avstängda, säger Nino" Så börjar Nina berätta om Berlin, där man från en dag till en annan fick en mur igenom hela staden.

Nina berättar om kalla kriget och hur länderna , som segrat i andra världskriget delade upp Tyskland mellan sig. Mitt i Östtyskland låg Berlin, som en liten ö. 

Det är en komplicerad bit historia, som i boken med Nina och Nino berättas på ett lättfattligt och spännande sätt. Boken är upplagd , som en tecknad serie med bildrutor och pratbubblor.

Sist i boken finns faktasidor, som tar upp olika begrepp, som t ex "kommunism" och "järnridån" . Kända personer: Willy Brandt, Erich Honecher . O


lika uppfinningsrika och farliga  sätt att ta sig förbi Berlinmuren. Sist en tidslinje för att kunna sätta in alla händelser i kalla kriget och Berlin på rätt plats i tiden.

I boken berättas om komplicerade skeenden och skrämmande händelser, som t ex om alla dem som dog då de försökte ta sig över gränsen mellan Väst- och Öst Berlin och om dem som fick sitta många år i fängelse för att de inte delade regimens åsikter i Östtyskland. Eftersom boken är upplagd som en tecknad serie kan man låta sig luras och tro att den passar yngre barn bäst, men jag skulle säga att den passar bäst för barn och ungdomar från tidigast elva år. 

Andra faktaböcker i serien är t ex: Nina och Nina lär om Dinosaurier och Nina och Nino lär om vikingar.

Tyvärr har jag inte hittat några andra barn eller ungdomsböcker om den spännande och skrämmande del av historien, däremot två filmer, som kan passa dig som är åtminstone tolv-tretton år och annars kanske du kan se dem med en vuxen.

"Flykten från DDR" av Michel Herbig. Bygger på en verklig historia om två familjer i Östtyskland, som planerar en flykt över till Västtyskland med luftballong.

"Goodbye Lenin" av Wolfgang Becker.  Alexanders mamma har legat i koma i åtta månader. Under tiden har Berlinmuren fallit och allt hans mamma älskat, eftersom hon varit en hängiven kommunist är borta. Alexander bestämmer sig då för att låtsas att ingenting har förändrats och skona sin mamma från sanningen. Hans lögner blir med tiden dock allt mer ohållbara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.