onsdag 9 september 2020

Anne Franks dagbok, som film och bildberättelse.

 Anne Frank,hette en judisk flicka, som tillsammans med sin familj, levde gömd undan nazisterna i Amsterdam under andra världskriget. Kanske har du hört talas om henne? Hon skrev dagbok under tiden i gömstället. Senare blev hennes dagbok en av världens mest kända och mest lästa. 

Familjen Frank levde gömda, tillsammans med familjen van Daan och senare även med Albert Dussel. De gömde sig i en lägenhet, som låg på baksidan av det hus, där Annes pappa hade sin firma. Ingången till lägenheten var kamouflerad med en hylla och endast några stycken absolut tillförlitliga personer visste om att de fanns där och hjälpte dem med mat och annat.

Trots det blev de förrådda,  någon kom på att de fanns där och skvallrade till den tyska hemliga polisen, SS. I augusti, mindre än ett år innan kriget tog slut blev de hämtade av tysk militär och förda till koncentrationsläger. Alla utom Annes pappa Otto Frank, dog innan kriget var slut.

Men hur kunde Annes dagbok bli så känd och läst av hundratusen tals människor över världen? Jo en av familjens pålitliga hjälpare Mip Gies, hittade dagboken efter att familjerna blivit bortförda. 

När Annes pappa Otto kom tillbaka till Holland efter kriget, sökte han upp Mip och fick Annes dagbok av henne. Han tyckte att det  Anne skrivit under kriget var så viktigt att han lät ett bokförlag ge ut dagboken. Boken har kommit ut i många olika upplagor, med eller utan bilder, lättläst och för några år sedan med allt ursprungligt material. Nu har den för första gång kommit ut som bildberättelse/tecknad serie. Tecknare och författare är Ari Folman och David Polansky. 

Ari Folman säger att när han först blev tillfrågad om att ge ut en tecknad serie eller bildberättelse, som skulle bygga på Annes dagbok, var han mycket tveksam. Han och David Polansky, tänkte att de aldrig skulle kunna ge dagboken rättvisa när de skulle "översätta" den i bild. Om de skulle tecknat allt innehåll i dagboken, skulle det fyllt mer än tusen sidor. De kom fram till kompromissen att låta vissa textavsnitt från dagboken vara insprängda ibland teckningarna. Men många av Annes tankar och liknelser i skriven form har blivit illustrerade och på så sätt framträder de ännu mer tydligt för oss som läsare hur intelligenta och absurt humoristiska många av Annes beskrivningar av sin


"lilla" värld i gömstället var.

I år kommer Ari Folman och David Polanskys bok också att ha premiär som film. Den ser jag fram emot!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.