onsdag 23 oktober 2019

Välj mig av Christina Lindström

https://www.adlibris.com/se/bok/valj-mig-9789132210471Christina Lindström är tillbaka med en ny ungdomsbok - Hurra! Jack som kom för några år sedan är fortfarande en av mina stora favoriter och ungdomarna gillar den också. Lindströms nya bok heter Välj mig och jag kan redan nu avslöja att jag verkligen inte blir besviken. Tvärtom, denna boken är precis lika fantastiskt bra som Jack!!


Det är första dagen i nian. Silje och Mia har följe till skolan, för Silje är det otroligt jobbigt att träffa alla igen och känna allas blickar på sig. Under sommaren har Siljes pappa dött och det är oklart vad han dog av. Kanske självmord? Silje kan inte tro att det var självmord men en del tyder på det. Alla undrar såklart men ingen frågar eller pratar om det. Silje vill bara komma igenom den första dagen.


Så börjar höstterminen. Silje och Mia har varit oskiljaktiga men nu blir det lite annorlunda. Mia dansar mycket med Hawa och Ellen och plötsligt är de också Mias bästa kompisar. Samtidigt mår Silje så dåligt, hon saknar sin pappa oerhört och hon orkar inte alltid med sina kompisar. Utom Alvin, Alvin som är lika gammal som Siljes storebror och som har träningstid i hallen efter Siljes dans.


Så här beskrivs Alvin med Lindströms härliga prosa:
"Det är liksom en mjuk hårdhet över honom, något med hans ögon och kindben och mun som gör det omöjligt att inte fastna med blicken och känna en ilning i magen."

Silje genomlider höstterminen med sorgen efter pappan, bråk med mamma, strul med kompisarna, fester  - och en spirande kärlek till Alvin.


Så småningom blir det ändå jul, fastän ingen i Siljes familj tror att man kan fira jul utan pappa. "Pappa älskade julgranskulor, ljusslingor och erbarmligt fula julstjärnor i toppen av julgranen. Det där gigantiska tomrummet gör sig påmint igen. Och det kommer aldrig gå att bara ringa sorgen en morgon för att säga att vi gör slut, utan vi kommer att få leva med den."

Välj mig är en bok om stor och avgrundsdjup sorg men också om vänskap och spirande kärlek. Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.