måndag 7 oktober 2019

Bokmässan 2019

Bokmässan är en av årets höjdpunkter för mig! Två dagar som är fullspäckade av seminarium och möten med författare och experter i olika ämnen. Intrycken är många och varje år föds det idéer som jag testar i skolbiblioteket. Och alla böcker! Så härligt att få chansen att bläddra i nya titlar och se layout, textsnitt mm  Jag gör alla inköp via Adlibris webbsida där jag inte kan känna och titta i böckerna, så  i Bokmässans förlagsmontrar kan jag frossa i den upplevelsen!

Nedan följer ett axplock av vad jag hann med under årets Bokmässa.

Jag började med ett seminarium om Allmän och lika läsrätt med en panel bestående av Jenny Edvardsson, lärare i svenska på Wendesgymnasiet, Cilla Dahlén, skolbibliotekarie, Maria Samuelsson, förstelärare i svenska. I samtalet kom det bland annat fram att för de som är ovilliga läsare kan igenkänning vara en ingång till läsning. En annan klokskap som framfördes var att läsning i skolan ofta kopplas samman med prestation, inte lust. Där har vi lite att arbeta med kände jag. Andra tänkvärda saker var att läsläxan kanske kan få vara den bok en redan läser, då blir det inte ett lika stort motstånd och ytterligare ett måste och sist men inte minst att bli respekterad för det sätt en läser på oavsett om det är med ögonen eller öronen.

,


Nästa programpunkt handlade om läscoaching. Maria Björsell har skrivit en hel bok om detta och det behövs idag när läsningen minskar i alla åldrar. Förr så gick läsandet upp när ungdomarna blir vuxna, nu gör det inte det längre.
Vad beror då den minskade läsningen på? Maria tror att mycket beror på att
läsläxor och högläsningen försvinner i 10 årsåldern. Då släpps barnen fria, och förväntas klara det själva. Då dippar läsningen trots att de möts av mer och mer text. Vi behöver fortsätta coacha dem!

                                   

Jag lyssnade även på Pamela Schultz Nybacka som pratade om Värdet av skolbiblioteket. Pamela var i Kävlinge och intervjuade oss skolbibliotekarier om vårt arbetssätt i team som är tämligen unikt.  Hon är väldigt förtjust i vårt arbetssätt och det tycker jag är väldigt roligt! Rapporten var ett underlag till Nationella biblioteksstrategin som publicerades i våras. 

,

Efter ytterligare några intressanta seminarier så avslutades dagen med Sara Lövestam och Sagor om grammatik. Jag visste inte att grammatik kunde vara så roligt! Vi fick bland annat höra berättelsen om den strandsatta prepositionen och sagan om språkflätan. Hon berättade också om sina tidigare böcker, som jag genast blev väldigt sugen på att läsa. 


 Även fredagen var oerhört innehållsrik med många fina scenprogram i förlagens montrar, bland annat så pratade Maria Heimer med Ann Pihlgren om högläsning i förskoleklass. Högläsningen är viktig för språkutvecklingen i och med att när du läser högt så kan du läsa en bok som är snäppet svårare än vad barnet själv kan läsa. Då får barnet en högre abstraktionsnivå, nya uttryck och mer komplexa meningar. I boken bjuder hon på tips vad en bör tänka på när en väljer bok och planerar högläsningen.


Så många nya intryck och kloka saker som följer med hem. Jag längtar redan till nästa år!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.