fredag 5 april 2019

Störst av allt

Då är det dags att plocka fram och skylta upp med Malin Persson Giolitos bok Störst av allt. Ikväll har serien som bygger på boken premiär på Netflix!

Om en bok blir film brukar ungdomarna vilja låna boken. Andra böcker som har blivit film är t ex Tretton skäl varför och Till alla killar jag gillat. Båda dessa titlar lånas mycket här på Tolvåkerskolan efter det att de blivit film.

Störst av allt utspelar sig på ett gymnasium, Djursholms allmänna gymnasium, i Stockholm. Huvudpersonerna är Maja, hennes pojkvän Sebastian, hennes bästis Amanda och hennes flört Samir.

Vi kastas rakt in i handlingen i boken - in media res. Bokens första sida beskriver ingående ett klassrum på Djursholms allmänna gymnasium. Det har precis skett en skolskjutning och döda elever och lärare ligger utspridda i rummet. Alla är skjutna utom Maja.

Hur kan en sådan här fruktansvärd katastrof inträffa på en privatskola för överklassens barn? Vad är bakgrunden? Varför är inte Maja skjuten? Det är frågor man som läsare direkt ställer sig. Det är också dessa mekanismer som hela boken handlar om. Via huvudförhandlingar i Stockholms tingsrätt mot skolskjutaren får vi med hjälp av tillbakablickar möta ungdomarna och lära känna dem och deras miljöer. Boken utvecklar sig till en riktig spännande psykologisk thriller.

Hur stor påverkan kan ungdomar ha på varandra? Kan man verkligen förmå en annan människa att begå fruktansvärda handlingar?

Jag har läst boken och tycker den är mycket bra och spännande. Det ska bli intressant att se hur serien speglar boken. Av recensionerna att döma verkar det lovande. Läs t ex DN´s recension av serien.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.