torsdag 5 april 2018

Fulet av Teater 23

Affisch gjord av Alexander Jansson

Just nu spelas föreställningen Fulet på Tolvåkerskolan. Det är Teater 23 som ligger bakom med regi av Rikard Lekander. Fulet bygger på en novell skriven av John Ajvide Lindqvist. Novellen hittar man i Lindqvists bok Låt de gamla drömmarna dö. Föreställningen beskrivs som en "Skräckföreställning i skolkorridoren" och det är precis vad det är. Fulet handlar om mobbing som går helt överstyr. Så här beskriver Teater 23 föreställningen: 

"Fulet var hon i klassen som ingen riktigt pratade med. De enda som verkligen la märke till henne var Kim och Sandra. De störde sig på henne, äcklades av henne och avskydde hela hennes person. Så en ödesdiger fredag fick Kim och Sandra en idé. De bestämde sig för att utsätta Fulet för ett elakt skämt för att sätta henne på plats. Men konsekvenserna av skämtet började snabbt att eskalera bortom Kims och Sandras kontroll och snart gick tragedin inte längre att undvika."

Alla Tolvåkerskolans elever i klass 7 ser den dryga timmen långa föreställningen. Under eftermiddagen fick jag följa med en klass. 

Det var mycket bra! Men obehaget kryper på! 
Med subtila ljus- och ljudeffekter förmår Teater 23 verkligen att förstärka novellens förfärliga mobbingtema. Jag tror inte en endaste elev eller lärare gick ifrån föreställningen oberörd. Det öppna slutet lämnar samtidigt utrymme för diskussioner och reflektion. 

Mobbing förekommer tyvärr och det är viktigt att uppmärksamma och diskutera. Det är inte bara de riktiga mobbarna som är vidriga. Den tysta massan kring mobbarna bidrar också till situationen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar