torsdag 25 augusti 2016

Dikter för unga

Det är inte särskilt ofta det ges ut diktböcker för unga läsare och plötsligt kommer där två på en gång, båda utgivna på Rabén & Sjögren.

Mårten Melin är i mitt tycke den okrönte kungen vad gäller dikter för barn- och unga. Hans dikter är skenbart enkla, ofta med en twist och ibland även en skvätt humor. Ämnena i hans dikter är viktiga och berör på djupet. Jag arbetar gärna med hans dikter tillsammans med barn och unga i olika åldrar.
Diktsamlingen som nyss givits ut heter Att vara eller inte vara, dikter om dig och är precis lika bra som många av hans tidigare. De är indelade under olika rubriker.  Jag gillar även layouten , rent och avskalat med små vinjetter av Emma Adbåge.

Den andra diktsamlingen har Lena Sjöberg som skapare av både ord och bild. Den heter Under ett rabarberblad. En helt annan typ av verser som rimmar och med bilder i matta färger som breder ut sig över hela sidorna. Det är en behaglig färgskala och illustrationerna vaggar in en i en sorts lugn där de ståtar på det matta papperet. Lite bedrägligt för temat i dikterna kan vara nog så dramatiska om förgänglighet och död eller vara scener ur naturen som målas upp. Lena Sjöberg är skicklig på rim och rytm och det är fin samling.

1 kommentar: