tisdag 29 september 2015

Orkans öga

Detta är Lin Hallbergs senaste hästbok, men förväntar man sig något liknande Sigge, lär man bli besviken. Det här är en mycket mer komplex historia och passar för läsare från ca 11 år och uppåt.
När Kims  älsklingshäst Karisma måste avlivas tappar hon fotfästet och vill varken gå upp ur sängen eller gå till skolan mer. Till slut skickar mamma iväg henne till släktgården i Värmland till moster Mejt. Mejt är bara sur och kantig, det gamla huset luktar illa och det enda som det verkar vara någon ordning med är stallet och hästarna. Mejt har gjort till sin livsuppgift att ta hand om misshandlade hästar och det senaste tillskottet är Orkan, en galoppör som kastat sig ur startboxen och fått stryk tills han nästan blivit blind. 

Kim kämpar med sin sorg över Karisma, Mejt har sin egen sorg och dessutom hotas gården av exekutiv auktion , om inte Mejt lyckas ordna pengar, snabbt för att betala alla räkningar.
Runt om gården finns Vildskogen, som gömmer en mörk och skrämmande hemlighet. Någonting i Vildskogen lockar Orkan till sig och han flyr om och om igen dit.

Långsamt, långsamt vinner Kim hans förtroende och samtidigt börjar hon långsamt må bättre.
Ännu ett hot finns i form av grannen, som vill åt Vildskogen och avverka den så fort som möjligt. Men Vildskogen får inte, kan inte avverkas. Någonting har hänt i skogen för länge sedan, någonting, som inte är löst ännu.

Grannen ger Mejt en utmaning. Han föreslår en tävling mellan Kim och Orkan och hans son Alex och hästen Dancer. Om Orkan vinner får Mejt behålla Vildskogen och annars skall han gå till banken och lösa in de obetalda lånen. 
För Alex blir det en svår lojalitetskris då han tvingas välja mellan sin pappa, som bara ser till sin egen vinning och Mejts gård, människorna och hästarna där, eftersom han tidigare jobbat där och lärt sig allt han kan om hästar av Mejt. 
Under loppet springer Orkan rakt in i Vildskogen och försvinner där med Kim.
Detta är en bok om hästar, men också väldigt mycket om människor och deras relationer i detta livet, men även med förgreningar in i en annan värld.Precis som i "Silverserien" av Gull Åkerblom är det hästarna som har kontakten med den "andra världen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar