tisdag 11 augusti 2015

Barnens romanpris

Snart drar höstterminen igång och som vanligt kommer jag att tipsa om högläsningsböcker för skolans personal. Det blir en hel låda full som kommer att stå lätt tillgänglig på personalrummet. Kompletterad med en högläsningshylla inne i biblioteket.
I lådan kommer bland annat de böcker finnas med som är nominerade till Barnens romanpris. Det är ju guldläge att läsa boken i klassen och diskutera och sen som grädde på moset lyssna till vad andra ungdomar tycker. Programmen är lärorika för oss vuxna också med tips om hur man för ett boksamtal.
webbplatsen finns ännu inga uppgifter om när programmen börjar sändas men det brukar dra igång när skolan startat.

Lite mer än en kram av Mårten Melin är inte en högläsningsbok men varför inte låta elever ha möjligheten att välja den när klassen har bokcirklar på gång. Boken handlar om Manne 13 år. Han utforskar kärleken tillsammans med syrrans kompis Amanda, som är ett par år äldre. 
Inmurade av Lena Ollmark skrev jag om HÄR i julas.


Vi ses i Obsan av Cilla Jackert handlar om Annika som ser fram emot en sommar på landet, men inget blir som hon tänkt sig. Hennes lillebror föds alldeles för tidigt och föräldrarna tillbringar nästan all tid på sjukhuset. Visserligen finns morfar, men han är gammal och Annika dras alltmer till Obsan dvs. Observatorielunden i Sthlm. Där träffas gänget som leker Sanning eller konsekvens, men bara med konsekvens som följd för ingen vill riktigt hålla sig till sanningen. Inte minst Annika som även till vardags gillar att vrida till sanningen.

Den blomstertid nu kommer av Mari-Chantal Long är en spännande och kuslig berättelse. Fred har övertalats att vara med vid ett rån, han skulle äntligen få gott om pengar. Men inget går som de planerat, bilen kvaddar och Fred och kompisen flyr medans föraren sitter kvar fastklämd. De snor en ny bil och det är först när de parkerar inne i skogen som de upptäcker en sovande liten flicka i baksätet. Vad ska de göra nu?


Berättelsen om Taur av Bengt Tollesson är en fantasyberättelse som utspelar sig i nutid i trakterna kring och i Göteborg. Nina ser en dag ett vidrigt ansikte på rektorns datorskärm, det skrämmer henne. Och det blir inte sista gången hon stöter på ansiktet. Nina brevväxlar med Viktor från Orust, det är en stark vänskap som har utvecklats mellan dem. Men allt är inte som Nina först tror. Hon blir indragen i en kamp mellan varelser som hon inte visste fanns. En stark bok om vänskap, som tar tydlig ställning för varsamhet  med vår miljö och mot rasism. Allt inbakat i en mycket spännande berättelse i fantasygenren.

Alla böckerna är mycket läsvärda, vilket svårt val ungdomarna i juryn ställts inför. Det ska bli spännande och intressant
att följa deras diskussioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.