torsdag 21 maj 2015

Bokcirklar


På Tolvåkerskolan kör vi bokcirklar i två av sjuorna just nu. Jag har varit inne i klasserna och bokpratat om olika böcker, därefter väljer eleverna en bok de känner sig intresserad av och får läsa på lektionstid. I varje klass finns det 3-4 böcker att välja mellan. I denna veckan har de läst ungefär hälften och vi har haft bokdiskussioner med alla elever inne i mediateket där eleverna blev indelade i grupper om ca 4-5 elever som har läst samma bok.

Jag och läraren har fokuserat på att diskutera bokkaraktärerna med eleverna. Vi har utgått från dessa frågor: Hurdan är hon? han? Hur förändrar sig karaktären i boken? Hur känner sig karaktären i den situation hen befinner sig i? Vad berättas inte? Vad vill du fortfarande veta? Hur utvecklas  handlingen?


Så intressanta diskussioner det har blivit! Vad många elever vi har som är riktigt duktiga på att diskutera personer, känslor och händelser utifrån böcker!

Jag pratade med elever som läst Nordin, En sekund i taget och Lu, Legend
Då kom det upp diskussioner om vad eleverna själva skulle gjort om de likt Hedvig i En sekund i taget blivit ensamma kvar efter en feberepedemi.
- Jag hade stuckit till Mc Donalds, där finns massor av mat
- Hur tror du det ser ut på Mc Donalds efter två dygn?
 - Man måste odla själv och ha djur, det är enda sättet att få färsk mat...
- Undrar om epedemin har spridit sig till övriga världen? - Antagligen i Europa men kanske inte till USA, havet finns emellan...

I diskussionerna om Legend hördes bl a följande:
- June är så smart, hon vet alltid vad hon ska göra
- Day verkar vara snäll men ingen vet vem han är...

- Day mördade Methias (Junes bror) - Nej det tror inte jag, han siktade på armen inte hjärtat, jag tror det är någon som vill att det ska se ut som om Day mördade honom...
- Jag undrar mer om hur republiken (i Legend) styrs? Hur har det blivit en republik?
- Vem är en legend (bokens titel)? - Eller varför heter den så...


Andra titlar vi har med i bokcirkeln är
Bjärbo, Det är så logiskt alla fattar utom du
Asptjärn, Konsten att ha sjukt låga förväntningar


I många grupper var eleverna självgående i sina diskussioner när de väl kommit igång, de lyssnade på varandra och bemötte varandras åsikter. Ibland tyckte de olika.


Vi konstaterar nu att vi borde haft med någon lättläst sci/fi-bok. Många elever vill läsa sci/fi men för en del så är Legend för tjock och omfattande.

Överlag är vi helnöjda med bokprojektet så här långt och vi ser fram emot slutdiskussionerna som vi ska ha om två veckor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar