onsdag 2 oktober 2013

Lex Bok

Bokmässan var som vanligt kul, stimmig och mycket INSPIRERANDE!!! Inte minst i år när det kommit extra många, riktigt bra, barn- och ungdomsböcker de senaste veckorna. Christina har redan skrivit om Johanna Lindbäcks Lite ihop och Katarina von Bredows Du & jag. Båda dessa författare lyssnade jag på i Göteborg och deras nya böcker är mycket, mycket bra.

Jag lyssnade också på Sara Kadefors som slog igenom stort som ungdomsbokförfattare för tolv år sedan med romanen Sandor slash Ida. Denna bok har under tolv år lästs otroligt mycket och den läses fortfarande i många högstadieklasser runt om i vårt land. Boken har också blivit en sevärd film.
Nu var Sara Kadefors  på bokmässan för att prata om sin alldeles nya ungdomsbok, Lex Bok.

Lex går sista året på gymnasiet och hon är trött på allt och alla. Hon är trött på att prestera, trött på betygshetsen, trött på att man hela tiden måste göra sitt yttersta, vara driven, vara entreprenöriell, vara på… kan man inte bara få vara, så att man har lite ork och livslust kvar?

Lex pappa sitter i fängelse för ekonomisk brottslighet, Lex åker ganska ofta den långa vägen med buss för att hälsa på honom. Väl där måste hon muntra upp pappa som ganska ofta är deppig. Lex mamma träffar, i bokens inledning, på en ny kille - Bruno. Vilket urtöntigt namn på en urjobbig kille! Dessutom tror Bruno att han kan bli kompis med Lex och få lite nytt stoff till sin nya ungdomsbok som han håller på att skriva.

Lex står bara inte ut! För att få till någonslags förändring på sitt helt hopplösa liv startar Lex en blogg under det fejkade namnet Maya, ”Mayas blogg”. På bloggen skriver Lex/Maya om samhällets orättvisor om det hopplösa livet och om sin jobbiga barndom. Vad Lex inte riktigt räknat med är att bloggen snabbt får fler och fler läsare och Mayas epostinkorg fylls med fler och fler inbjudningar till hippa fester och invigningar.

Sara Kadefors har än en gång skrivit en succéartad ungdomsbok, denna gång för den lite äldre tonåringen. Tidsmarkörerna till vår tid, 2010-talet, är många och mycket träffsäkra; ungdomars stora (kult)fixering vid bloggare, den ytlighet som många gånger visas upp på bloggar och andra sociala medier och den enorma hets, press och stress som ungdomar utsätts för idag, både i skolan och privat.


Läs Lex bok
-          För att den är så bra att du sträckläser den
-          För att den ger dig så mycket att fundera på
Se sedan till att så många tonåringar som möjligt i din omgivning också läser den…
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar