tisdag 23 april 2013

Anne CassidyI fredags var jag på bokfestivalen Litteralund. Det var en mycket inspirerande dag med många bra programpunkter! Dagen inleddes med ett boksamtal mellan Johanna Lindbäck, svensk ungdomsboksförfattare, och Anne Cassidy. Anne Cassidy kommer från England och är lärare från början men har skrivit böcker på heltid sedan år 2000. Cassidy skriver spännande, mycket spännande om ungdomar där det ofta finns med inslag av extrema och tragiska händelser. Hon hämtar stoff och inspiration till sina böcker i verkliga händelser från tidningar och TV/Radio. En av hennes mest kända böcker är En andra chans, en bok som handlar om barn som mördar andra barn och Cassidy skrev denna bok efter att ha blivit berörd över det brutala barnmordet i England 1994.

Jag har precis läst ut Tid att dö, en bok som kom förra året och där andra delen (Vid din sida) kommer i maj i år. I Tid att dö är Rose och hennes plastbror Joshua huvudpersonerna. Ganska direkt i början av historien sker två mord på ungdomar och det är oklart om morden har med varandra att göra eller om det är två helt olika mordhistorier. Rose blir vittne till det ena mordet och är på ett annat sätt inblandad i det andra. Hon mår naturligtvis mycket dåligt av detta och funderar på sin egen roll i skeendet och om hon har någon skuld i händelserna kring morden. Just skuldbegreppet återkommer ofta i Cassidys böcker.
Parallellt med de två morden finns det också en annan historia i Tid att dö. Den historien handlar om två försvunna personer, Roses mamma och Joshuas pappa som försvann spårlöst efter ett restaurangbesök för fem år sedan. Joshua vägrar att tro att de är döda så han har startat egna efterforskningar efter dem. Rose och Joshua som knappast inte träffats på de fem åren som gått sedan deras respektive förälder försvann börjar leta efter dem igen. De får upp hittills okända spår om mamman och pappan och det är denna historien som jag tycker blir riktigt spännande i boken.

Tid att dö och Anne Cassidys andra böcker är för tonåringar som vill och kan läsa lite mer. Det är böcker som utmanar med ganska komplexa historier och psykologiska skildringar. Det är böcker som borde vara perfekta som bokcirkelböcker för lite äldre ungdomar.
Tillbaka till Litteralund så blev samtalet mellan Johanna Lindbäck och Anne Cassidy mycket bra! De pratade om bokkaraktärer kopplat till elever man själv mött (Johanna Lindbäck har också undervisat tonåringar). De pratade om modet att skriva ungdomsböcker om de riktigt svåra och tragiska livshändelserna och om den fina och svåra gränsdragningen mellan att skriva en spännande bok om mord och otäckheter utan att fördenskull inspirera ungdomar att göra något liknande.

Sydsvenskan träffade Anne Cassidy när hon var i Lund, läs artikeln HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar