onsdag 25 april 2012

Romantik

Jag är inne på böcker som är romantiska men egentligen ganska orealistiska just nu. Den senaste tiden har jag läst tre riktigt bra böcker inom denna ”genre”. Det har varit Sonya Sones ”En sån där vidrig bok där mamman dör”. Läs om den HÄR. Sedan läste jag ”Aldrig släppa taget” av Holly Goldberg Sloan, den skrev jag om HÄR. Och nu senast i raden har jag läst Matchad skriven av Ally Condie.

De tre böckerna är mycket olika varandra i stil och form men de är alla välskrivna med ett spänningsdriv. Jag har sträckläst ut alla böckerna.

Matchad är en romantisk dystopi som påminner en del om Hungerspelen. I Matchad är det dock ingen hemsk hungerspelstävling men väl en regim - Samfundet – som styr medborgarna stenhårt. Huvudpersonerna är Cassie, Xander och Ky, de är alla 17 år. När man fyller 17 år blir man matchad med sin tillkommande under en festlig ceremoni. Det innebär att man får reda på vem man ska leva och dela sitt liv med. Det bestämmer samfundet eftersom de har alla data på människorna och matchar ihop dem efter bästa förmåga. Sjukdomar är utrotade liksom ganska mycket naturliga grödor, handskrift (man skriver allt på dator) mm. Den dagen man fyller 80 år så dör man genom en skonsam förgiftning.

När boken börjar är Cassie och Xander på väg till sin matchningsceremoni. De är mycket spända inför mötet med sin blivande. När det är Cassies tur händer det osannolika, skärmen som ska visa ansiktet på hennes matchning är svart vilket betyder att hon redan känner sin match. Vem kan det vara?

Under den välordnade ytan märker man att det pågår en kamp på olika sätt mot samfundet som bestämmer allt…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar