tisdag 9 augusti 2011

Två viktiga böcker

Jag har läst två böcker som är vikiga på olika sätt, böcker jag tycker även lärare och föräldrar kan läsa och gärna diskutera med sina elever/barn.Sötaste Klara – Sofia French

En bok om viktiga ämnen; Klara är ensam och trött på att känna sig utanför, och trött på föräldrarna som inte riktigt se eller förstår. En dag får hon kontakt med en äldre kille (Markus) på en chatt, de skriver allt mer till varandra, skickar låtar, berättar hemligheter och börjar även ringa till varandra och prata om att ses. Klara lever upp och känner sig kär. Markus får henne att känna sig speciell och det verkar som han förstår henne. De ses en kort stund på tågstationen i Klaras stad och allt känns ännu bättre. Men när Klara åker till Stockholm för att träffa honom blir allt väldigt väldigt fel. Markus är inte den han utgett sig för att vara och Klara känner sig enormt sviken. Boken är verklighetsbaserad, författaren Sofia French har intervjuat unga tjejer som utsatts för grooming (Vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte). Läs den! Diskutera den!


Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt? – Anette Eggert

En riktigt bra bok om vänskap att sträckläsa och bli berörd av. Boken handlar om Millie och Emma som lär känna varandra när Emma är nyinflyttad. De blir bästa vänner men sen blir Emma sjuk och Millie börjar umgås med de populära tjejerna i klassen. Millie dras med och börjar göra saker hon egentligen inte vill, hon gör en del riktigt taskiga saker… Det här är en aspekt som gör boken exra intressant, många huvudpersoner i barn- och ungdomsböcker är ofta lite präktiga, de gör rätt saker, väljer rätt, och det är faktiskt ganska befriande (och mer realistiskt) men en tjej som inte gör det. Millie är ganska feg och tar ofta den lätta vägen medan Emma är den som är modig och vågar säga ifrån, är solidarisk mot en tjej som blir mobbad osv. Boken växlar mellan dåtid och nutid och sakta förstår man varför Millie och Emma glidit isär. En bra bok att läsa och diskutera på högstadiet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.