torsdag 25 augusti 2011

Mycket mer än så - Mitt perfekta livBöckerna Mitt perfekta liv och Mycket mer än så av Sarah Dessen påminner ganska mycket om varandra och båda böckerna är väldigt bra och läsvärda. Båda böckerna handlar om duktiga, ansvarsfulla och ambitiösa tjejer som har bra betyg men inte så många vänner. Böckerna utspelar sig på sommaren och för de båda huvudpersonerna innebär sommaren en stor förändrig i deras liv.

I Mitt perfekta liv möter vi Macy som kämpar för att vara perfekt; hon har en arbetsnarkoman till mamma som förväntar sig perfekta betyg och att Macy ska komma in på ett bra College och en perfekt pojkvän som är oerhört ambitiös och målmedveten. Macys pappa är död och Macy sörjer såklart men mamman verkar inte vilja prata om honom. Sommaren börjar och pojkvännen åker iväg på ett läger för smarta ungdomar och Macy är ensam kvar. Hon ska tillbringa sommaren med att jobba på biblioteket och plugga ordkunskap. En inrutad och ganska tråkig tillvaro. Men det blir inte alls som hon tänkt sig; hon börjar jobba på ett cateringföretag och inser så småningom att det perfekta kanske är något annat än hon först trott. Hon träffar även en kille –Wes som är ganska långt från att vara perfekt, han har tom. suttit på ungdomsanstalt, men Wes och Macy blir vänner och börjar leka sanning – en lek som går ut på att fråga varandra om vad som helst och den andra måste svara sanningsenligt. Leken gör att de kommer nära varandra och Macy märker att hon kan prata med Wes om allting, tom om hennes döda pappa….

Mycket mer än så handlar om Auden som bor med sin mamma, i hela sitt liv har Auden följt sin mammas vilja men hon börjar tröttna på sitt tråkiga liv. Hon bestämmer sig för att tillbringa sommaren hos sin pappa som har en ny familj; en fru och en liten bebis. När Auden kommer till sin pappa är han upptagen med att skriva på sin nya bok och hans fru Heidi är utmattad eftersom deras lilla dotter skriker väldigt mycket. För att hjälpa Heidi börjar Auden jobba med bokföringen i Heidis lilla klädesbutik. Där träffar hon tjejer som är väldigt annorlunda än henne själv; de tänker mycket på sitt utseende och killar, men trots alla olikheter blir de vänner. Auden kan inte sova på nätterna och börjar utforska staden nattetid, och på det viset träffar hon Eli, en kille som hållit sig för sig själv sedan hans bästa kompis dog.

Två smarta välskrivna böcker om brytningspunkten mellan att vara barn och vuxen, om vänskap, kärlek, att våga stå upp för sig själv, konflikter med föräldrar, den första förälskelsen…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar