fredag 6 maj 2011

Filosofisk högläsning

Tyra eller ”smågrubblaren” som hennes pappa brukar kalla henne sitter inne och sliter med sin matteläxa medan de första snöflingorna yr utanför fönstret. Pappa försöker hjälpa henne med matten men Tyra förstår verkligen inte. Till på köpet springer Mårten, Tyras bror, runt och retar henne för att hon inte klarar av läxan.
Det är ingen idé jag klarar ändå inte av läxan tänker Tyra, hon river sönder matteboken och stänger in sig på sitt rum mycket arg och upprörd. Så här inleder Ulf Stark sin bok Tyra och Storgrubblaren

På natten vaknar Tyra av att det knackar på fönstret. Utanför står en liten rund gubbe med rutiga byxor och hatt. Han viftar med händerna och uppmanar Tyra att öppna fönstret. Den lille gubben hoppar in i rummet och studsar upp på nattduksbordet, väl där hoppar han på knappen till lampan så att den tänds. Nu sätter han sig ner på lampan och ler mot Tyra (som fortfarande tror att hon drömmer). Tyra och gubben börjar prata med varandra, det visar sig att gubben heter Minus Tolv men kallas för Tolvan och han kommer från planeten Klotus.

Och så börjar Tolvan berätta om Klotus, planeten där man bara äter söta saker såsom bubbelgubbel, smaskbollar och godissnören. I skolan har man bara roligt, det är tvång på det! För att kunna räkna matte äter man mattepiller och vips så räknar man ut vilka tal som helst!
Lyllisar tänker Tyra. Tänk om man bodde där… Då tar Tolvan upp en sprayflaska ur fickan och sprayar ner Tyra med glömske- och krympspray. Tyra blir lika liten som Tolvan och glömmer genast bort Jorden och sin familj och så följer hon med Tolvan genom rymden till planeten Klotus. Tolvan hade nämligen kommit till jorden med uppdraget att hämta hem ett litet barn till sig själv och sin fru Åttan.

Väl framme på Klotus får Tyra träffa sin nya mammis Åttan och hon träffar Prim som blir hennes bästa kompis. Tyra har glömt allt som har med jorden att göra men allt eftersom dagarna går på Klotus kommer hon ihåg vissa saker som t ex att vissla och att simma (ingen på Klotus kan simma, de är livrädda för vatten). Tyra blir också ganska snabbt trött (eller tröttlig som de säger på Klotus) på alla sötsaker till mat så hon och Prim gräver upp knölföda = potatis, som är ljuvligt att äta efter alla sötsaker.

På Klotus finns Storgrubblaren. Allt som Storgrubblaren säger är sant även om det inte är det, ingen ifrågasätter Storgrubblaren! Det är också han som tänker ut allting och alla. Finns man inte i Storgrubblarens tankar så finns man inte alls … Det är självklart för klotianerna men inte för Tyra som ganska snart inser att om de ska överleva de förfärliga Monstrutserna så måste Tyra ta saken i egna händer och inte lyssna på Storgrubblaren! Hon måste dessutom överlista både Tolvan, Åttan och Storgrubblaren för hon vill ju tillbaka till Jorden igen, till sin familj som hon kommer ihåg allt mer av ju längre tiden går.

Tyra och Storgrubblaren innehåller en rad finurliga och tänkvärda stycken. Läs den – Gärna högt för en 8-9 åring!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar