måndag 29 november 2010

Julklappstips Börja läsa

Idag har turen kommit till Börja läsa-böckerna. Jag inbillar mig att utgivningen av lättläst ökar, både för de yngre som precis börjat läsa och för de lite äldre som behöver kortare, enklare texter. Läsningen är så himla viktig och det underlättar såklart vår uppgift att hitta en bok som passar var och en om utbudet av böcker på ALLA nivåer är stort.


Ganska ofta kommer Börja läsa-böckerna i serier. Och en serie som är helt ny för i år är Torsten Bengtssons böcker om syskonen Kim och Lina. Kim är storebror och Lina hans något våghalsigare lillasyster. Tillsammans är de med om en massa äventyr, vardagsrealism som faktiskt skulle kunna hända nästan vem som helst. De går vilse i skogen under en svamputflykt, de leker med en gammal skrotbil som börjar rulla nerför backen, de försöker rädda en katt som klättrat för högt upp i ett träd och inte kan ta sig ner själv. Sex böcker om Kim och Lina har än så länge kommit ut och ytterligare tre är på väg under våren.


De första böckerna om hästrädda hästtjejen Märta kom redan förra året, men i år har böckerna verkligen slagit genom och del tre och fyra, Märta på hopptävling och Märta rider vilse, har kommit ut. Erika Eklund Wilson skriver om Märta som älskar hästar, men samtidigt är ganska rädd för dem. Fast hon brukar trösta sig med att hon i alla fall inte är lika rädd som Josefine som kan allt om hästar, men ändå inte ens vågar vara med vissa lektioner på ridskolan.


En annan serie som kommer ut med ett par delar om året är Magnus Ljunggrens Riddarskolan. De första två kom redan 2008, men i år har en av de delar i serien jag tycker bäst om kommit ut: Hemska Harald. Riddarskolan handlar om tre av eleverna på Riddarskolan, Egon, Fiona och Urban, och deras lärare. I alla böckerna är det såklart barnen som räddar situationen, är smartast eller modigast, beroende på vad som krävs. I Hemska Harald är det riddarborgens gamla spöke som sätter skräck i både elever och riddare, men Fiona låter sig inte skrämmas så lätt.


Sen är jag förtjust i Vilma också, Cecilia Lidbecks hjältinna som vid det här laget är huvudperson i ganska många böcker. I år har blanda annat Vilma på Naxos kommit ut och i den är familjen på semester på den grekiska ön Naxos. Vilma skäms för sina föräldrar som hon tycker ser löjligt turistiska ut, medan hon själv nästan ser ut som en riktig grekisk flicka, och hon drar sig bort från familjen. En liten stund är det spännande att gå på egen hand på marknaden, men när mamma och pappa plötsligt är spårlöst försvunna känns det inte lika kul längre.


Sen är ju Helena Bross ALLTID aktuell med nya böcker. I år har det kommit två nya böcker i serien om klass 1B och två om kompisarna Axel och Omar i serien Solgatan 1. Solgatan-serien är extra lätt att läsa och skriven med enbart versaler, vilket ständigt debatteras huruvida det är bra eller inte. Föräldrar brukar gilla det, men inte skolpersonal. Klart är i alla fall att böckerna hittar sina läsare, vilket jag förstår. Bross gör ett bra jobb att skriva roliga och spännande böcker, med tanke på den väldigt begränsade textmängden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar