torsdag 8 april 2021

Romernas nationaldag

 Idag åttonde april är det romernas nationaldag. Romani är ett av de fem  svenska minoritetsspråken. Förutom romani är även finska, jiddish, meänkieli och samiska erkända minoritetsspråk i Sverige.

I vårt mångspråksbestånd ,finns ett antal böcker på romani. Romani finns i flera olika dialekter. Ett problem kan vara att det är svårare att hitta böcker på vissa romska dialekter.

På Legimus finns inlägget "Jag är rom", bok och filmtips om och av romer, på romani och svenska./ Länsstyrelsen i Stockholm.

Just nu kan du se en utställning på Malmö Konsthall av den romska konstnären och författaren Ceija Stojka. https://www.konsthall.malmo.se/aktuella-utstallningar/Hon har bl a målat sina upplevelser av Förintelsen,även kallad  Porajmos.https://fb.watch/4KvhHN41TY/

Just nu kan du även se dokumentärserien Vem är Daisy, på SVT Play, https://www.svtplay.se/vem-ar-daisy, om den unga romska musikern Daisy Balros, från Malmö. Programmen tar bl a upp frågan om varför Daisy valt att dölja sin romska identitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.