måndag 6 augusti 2018

Love, Simon

Boken börjar med ett hot eller ska det kanske kallas utpressning. Simon har glömt att logga ut från sitt hemliga mail konto på skolbibliotekets dator. Vanligtvis skulle han givetvis använda sin egen dator, men nätverket fungerar inte och han kan verkligen inte vänta tills han kommer hem. Han måste kolla om han fått något mail ifrån "Blue", den mystiske mailaren. Han hittade honom på en community sida, just den här,ett  ställe där man kan lägga upp hemliga bekännelser och tankar. Simon kände att han bara måste skriva till honom. Han behöver bli mer säker, måste prata med någon innan han bestämmer sig för om han vågar berätta att han är gay. Blue svarar, de påbörjar en vänskap, som växer mer och mer genom mailen, men ingen av dem vet vem den andre egentligen  är.

Simon är på inget sätt redo att berätta om detta, för sina vänner och föräldrar och nu har Martin Addison, just han av alla, tänker Simon, upptäckt hans hemliga korrespondans, fotat den och det har ett pris om Martin inte skall publicera den. Martin är kär i Abby Suso, Simons kompis och  Martin vill att Simon hjälper honom att få kontakt med henne.

Här har vi dilemmat, kärnpunkten, problemet, faran, hotet, mot vilket allting annat utspelar sig.
Miljön är amerikansk high-school. Simon och hans kompisgäng, ett mindre gäng av vänner, som känt varandra länge. Det är en väldigt varm stämning i gänget, förstående, inkännande, humoristisk.Nästan alla i gänget är med i skolans teater grupp och repeterar musikalen "Oliver!", som snart skall ha premiär.
Familjerna runt om ungdomarna, speciellt Simons familj är varma, humoristiska, lite smågalna, men ändå med tydliga regler, ingen alkohol, inte sova över med någon av motsatt kön.

Mot detta bryter mailen till "Blue" av. Simon och han blir mer och mer förtroliga, deras sam
tal djupare och andra känslor börjar uppstå. Först vill inte Simon veta vem Blue egentligen är, senare blir han mer och mer besatt av att ta reda på det. Simon drivs också längre och längre mot det oundvikliga " att komma ut". I bakgrunden finns Martins utpressning och Simon gör ett klumpigt försök att föra samman Abby och honom.

Den här berättelsen hade riskerat att bli en "i raden av amerikanska high school berättelser med härlig stämning", om inte mysteriet med Blue funnits, om inte Simons dilemma funnits, om inte Simons bästa kompis Leah dragit sig undan i svartsjuka.

Det blir en riktigt spännande bok, med det viktigaste temat av alla: att få vara den man är!

Filmen om Simon hade premiär i juni. Se den också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar