fredag 1 september 2017

Som stjärnor faller

Lin Hallberg är en mycket produktiv och omtyckt författare som skriver för alla åldrar. I de flesta av hennes böcker har hästar en framträdande roll. Som stjärnor faller är inget undantag . Boken vänder sig till ungdomar och lite läsvana skadar nog inte för att kunna tyda de olika skikten i berättelsen.
Tess och Liv är verkligen nära varandra och ser nog att deras vänskap är av den sorten som ska vara livet ut. Tess älskade mormor dör och tillsammans med sina föräldrar flyttar de till mormors hus, bort från stan ut på landet mitt i mörka januari.
Det blir en svår tid för Tess. Hon går omkring i huset och dess omgivningar och saknar mormor så att det värker i själen. Det finns så mycket som gör henne påmind om mormodern hela tiden. Att vara ifrån Liv är också så ovant och sorgligt. Fast de skickar massor av sms och talar på FaceTime med varandra känns det som om avståndet dem emellan bara ökar.
Tess sluter sig och släpper inte in sina föräldrar eller de nya skolkamraterna. Hela tiden går hon runt och säger att efter sommarlovet ska de de tillbaka till stan. Andra, men inte Tess själv,
märker att hon förändras och alltmer anpassar sig till det nya livet på landet.
Det finns en mycket viktig person till i den här fina berättelsen och det är Tom. Kapitlen varvas och ofta kommer även han till tals. Han och hästen Stjärna. Tom vill att Tess ska lära sig rida och kunna ta hand om Stjärna av en mycket speciell orsak. Det uppstår även en stark ömhet eller kanske kärlek dem emellan. I vart fall uppfattar Tess det så.
Berättelsen är mycket vacker och skildrar den första allvarliga kärleken mycket fint. Det finns ett magiskt inslag som kan anas nästan från början och den aningen växer sig allt starkare ju längre en läser. Lin Hallberg skildrar ungdomarnas känslor väldigt pricksäkert, osäkerheten, att se tillvaron som antingen  svart eller vit, toppar och dalar.
Jag bär med mig berättelsen som en varm men lite sorglig känsla långt efter att boken är utläst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.