fredag 5 december 2014

Adventskalender, Lucka 5

Världens viktigaste kyss

Världens viktigaste kyss har egentligen inget med julen att göra men däremot så handlar den om något som alltid är viktigt att tänka på, inte minst i juletider; nämligen alla människors lika värde!
 
Världens viktigaste kyss knyts samman av ett världsrekordsförsök. Det är Craig och Harry som ska genomföra världens längsta kyss, vilket innebär att de måste kyssas i 32 timmar (!). Kämpandet med denna sjukt långa kyss blir ramen för en berättelse som innefattar flera olika människoöden. Det handlar bland annat om Ryan och Avery som precis har träffats på en queerskolbal. De går på en av sina första famlande, pirriga dejter som blir avbruten av folk som inte klara av att se deras kärlek. Den handlar även om Cooper som visar sig ha föräldrar som har svårt att acceptera att han blir kär i killar. Det finns även en annan del i Världens viktigaste kyss, en som viskas av röster från förr. Röster från personer som gått bort i AIDS, som har delat många av dessa unga personers upplevelser men redan på 70-80-talet.
 David Levithan berättar om hur samhället förändrats och att det på många sätt är lättare nu att leva friare. Men han visar även att det fortfarande idag kan vara oerhört svårt. Människor utsätts för våld pga av hur de lever eller ser ut, unga personer som berättar för sina närmsta att de älskar dem de älskar kan bli bortstötta. Levithan berättar även historien om hur HIV och AIDS påverkade så många liv, det vi aldrig får glömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar