söndag 14 december 2014

Adventskalender, lucka 14


Astronauten som inte fick landa

”Astronauten Neil Armstrongs hjärta slår 156 slag i minuten när han sätter ner månlandaren med trettio sekunders bränsle kvar. Han öppnar luckan. Långsamt klättrar han ner för stegen. En femtedel av jordens befolkning sitter framför sina tv-apparater och håller andan, när Neil Armstrong försiktigt sätter ner sin vänstra fot i det grå dammet. Det första steget på månen.

Samtidigt, på andra sidan månen, glider en liten rymdkapsel genom mörkret. Där inne sitter Michael Collins. Han kommer aldrig att få kliva ner på månen…”

Så här börjar berättelsen om Astronauten som inte fick landa av Bea Uusma. I boken får vi följa den, för både barn och vuxna, mycket spännande berättelsen om Michael Collins, den tredje astronauten som år 1969, var med på Apollo II på sin färd mot månen. Till skillnad mot Neil Armstrong och Buzz Aldrin som blev världskändisar för sin månpromenad i direktsänd tv är det knappt någon som känner till att Michael Collins satt kvar i Apollo II och färdades 14 varv runt månen, alldeles ensam i mörkaste mörker och bitvis även i radioskugga. 


Astronauten som inte fick landa är en en perfekt julklappsbok! Kanske framförallt för vetgiriga barn i 8-12 årsåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.