måndag 3 november 2014

Andra världskriget

Båda böckerna jag tänker tipsa om denna gången handlar om andra världskriget.

Först ut är "Historien om Leon" skriven av Leon Leyson och som beskriver hans upplevelse av kriget. Leon och hans familj är judar och bor i Kraków i Polen.  Föräldrarna har upplevt första världskriget och tror att tyskarna i detta kriget kommer att vara som de i det förra, vanliga människor som längtar hem till sin familj,  vilket är ett stort misstag. När kriget väl bryter ut så blir Leons far, liksom många andra judar av med sitt arbete och livet blir svårt för familjen. En dag ombeds han att bryta upp ett kassaskåp åt en nazist, och detta är ett slumpartat men lyckosamt möte, nazisten heter nämligen Oskar Schindler, mannen som räddade över tusen judars liv. Livet var trots det lyckosamma mötet inte enkelt, familjen blev tvångsförflyttad till Krakóws getto, de splittras, hamnar i koncentrations och arbetsläger, men Leons pappa får så småningom arbete på Schindlers fabrik, och övertalar Schindler att anställa även Leon, som mot alla odds överlever kriget och kan berätta sin historia.
På baksidan av boken står det: " Jag är en osannolik överlevare. Jag var bara en pojke-jag hade inga kontakter, inga kunskaper. Men jag hade ett triumfkort som överträffade allt annat: Oskar Schindler tyckte att mitt liv hade ett värde."

Jag tycker att det är en riktigt bra bok, jag kunde inte sluta läsa! Den skildrar kriget, krigets vardag och fasansfulla vistelser i koncentrationsläger ur en ung pojkes perspektiv och är mer en berättelse än Anne Franks dagbok, som av förklarliga skäl mycket handlar om Annes tankar och funderingar under tiden som familjen gömde sig för Nazisterna.

 
 
 Den andra boken är "Uppdraget"  av Camilla Lagerqvist. Den handlar om Maja som ska fylla 13 år och bor i ett litet samhälle i Värmland, nära Norska gränsen. Året är 1943 och i Norge tas judiska familjer tillfånga och skickas till koncentrationsläger.
Berättelsen börjar med att en kvinna och en flicka kommer till byn mitt i natten, och Maja blir förståss nyfiken. Det visar sig att flickan, som heter Hilde, och hennes mamma har flytt från Norge. Strax därefter berättar Majas mamma att hennes barndomskamrat ska flytta till byn med sin son, Benjamin, som också är 13 år. Benjamins pappa är jude, så det har blivit farligt för dem att stanna i Oslo. Han har anslutit sig till motståndsrörelsen och gått under jorden. Maja, Hilde och Benjamin blir genast bästa vänner och Maja är dessutom lite förälskad i Benjamin. Trots kriget och att tyska flygplan ibland flyger över byn så är sommaren ganska lugn, tills vännerna får höra att en motståndskvinna som kallas "Svarta Rosen" som arbetar under täckmantel i Oslo  jagas och är nära att avslöjas av nazisterna. Hon ingår i  Benjamins pappas motståndsgrupp och om hon avslöjas så avslöjas även Benjamins pappa och riskerar därmed att avrättas! Vännerna beslutar sig för att varna motståndsgruppen för att rädda deras liv, men det beslutet visar sig vara betydligt farligare än de trodde!

Boken är spännade och välskriven och innehåller även kärlek, vänskap, svek, förlåtelse, mod och  att göra det rätta även när det är svårt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar