måndag 20 januari 2014

En ny dagbok

Nikki ska börja på en nya skola. En fin privatskola där hon verkligen inte passar in. Om hon bara kunde få en ny telefon och lite snygga (dyra märkes-)kläder så hade allt varit perfekt. Det får hon inte. Istället kommer mamman hem med en dagbok. VEM skriver egentligen dagbok nuförtiden? På papper, i en faktisk, fysisk bok. Nä, ska man skriva "dagbok" så ska det vara på en blogg som följs av massor av människor. Inte nog med att Nikki är för fattig och fel för att gå på skolan, dessutom får hon skåpet bredvid skolans absoluta prinsessa, MacKenzie. Det blir verkligen inte roliga första veckor. Först när Nikki, istället för att anmäla sig till konsttävlingen, fyller i att hon vill hjälpa till med bokuppsättning på biblioteket får hon några vänner. Det är de boktokiga Cloe och Zoey som får henne att (åtminstone oftast) stå ut med skolan och MacKenzeys elakheter.

Många har jämfört Nikkis dagbok med serien om Greg, Dagbok för alla mina fans, och visst finns det många likheter. Randigt papper, ett typsnitt som ska se lite handskriven ut, insprängda teckningar, humorn. Men en av de viktigaste skilnaderna tycker jag är att Nikki, till skillnad från Greg, är lite trevlig. Hon tänker visserligen ganska mycket på sig själv, men hon kan också förstå andra människor. Så länge de inte är MacKenzie...

Jag får väl erkänna att jag blev lite trött på det hela under den första tredjedelen av boken, det var lite för mycket självömkan och tjat om samma saker om och om igen. Men efterhand så tog den sig och när kompisarna kom in i bilden blev det definitivt mer intressant. Det är en relativt tjock bok för att vara Hcg, nästan 300 sidor, men det känns extremt lätt ändå, tack vare formen. Det är ganska lite text på varje sida, stor stil och luftigt. Och del två kommer snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar