måndag 7 januari 2013

Divergent – Avvikande

I baksidestexten på boken Divergent står det ”Om du gillade Hungerspelen kommer du att älska Divergent”. Jag tycker egentligen inte om sådana här jämförelser mellan böcker men i detta fallet stämmer det ganska bra. Divergent påminner mycket om Hungerspelen, båda böckerna är spännande och samhällskritiska dystopier i ett tänkt kollapsat USA. Huvudpersonen i Divergent är Beatrice eller Tris som hon väljer att kalla sig. Det finns också två starka och motsägelsefulla män vid hennes sida; hennes bror Caleb och Four hennes instruktör hos de Tappra.

Samhället i Divergent är uppdelat i fem falanger. Det är de Fridfulla, de Lärda, de Ärliga, de Osjälviska och de Tappra. Beatrice och hennes familj tillhör de osjälviska. Anledningen till denna falanguppdelning är, som det står i bokens inledning, ”För många decennier sedan insåg våra förfäder att de inte var de politiska ideologierna, religionerna, raserna eller nationalismen som var orsaken till all världens krig. De kom fram till att de snarare berodde på människornas inneboende ondska. De delade in sig i falanger som hade som mål att utrota de element som de trodde var orsaken till disharmonin i världen.” Detta är intressanta tankar! I boken får vi följa hur samhället blir när det istället är uppdelat i falanger som kämpar mot denna ondska i världen

I inledningen av Divergent närmar sig dagen för falangvalet. Alla sextonåringar förbereds för att välja vilken falang de vill tillhöra under resten av deras liv. Man kan välja att vara kvar i den falang där man vuxit upp och där ens föräldrar bor. Om man känner starkt att man tillhör någon annan falang kan man välja att byta, då blir man tränad i att klara inträdesprovet i denna nya falang. Om man inte klarar inträdesproven blir man falanglös och ställs då helt utanför samhället. Beatrice och hennes bror Caleb ska välja, testerna de gör före falangvalen ger konstiga resultat för Beatrice del, testledaren blir nervös när hon ser Beatrice resultat och hon uppmanar Beatrice att inte berätta om sina testresultat för någon! Det finns nämligen de som inte riktigt passar in någonstans, de som är avvikande – divergenta! Divergent är en spännande bok med mycket driv. Man vill hela tiden veta hur det går för Tris, Caleb och Four. Divergent är också en bok som tar upp intressanta teorierna om harmoni, disharmoni och ondska i världen! Personen Tris förändras under bokens gång och mot slutet är hon en mycket modig person.

Jag ser fram emot andra delen i serien!

Veronica Roth som har skrivit boken är född 1988, alltså är hon bara 25 år i år! Medan hon läste på universitetet började hon skriva på Divergent-triologin. Del 2 – Insurgent släpptes (på engelska) i maj 2012 och den kommer på svenska någon gång under hösten 2013.

Divergent har blivit vald till »Årets favoritbok alla kategorier« och »Årets ungdomsbok inom Fantasy & Science fiction« 2011 av Goodreads!

Filmversionen av Divergent kommer på bio våren 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar