tisdag 15 januari 2013

Begränsat

I gårdagens Vetenskapens värld handlade det om uppmärksamhet, fokus, att kunna göra flera saker samtidigt. Mycket intressant med tanke på att de flesta idag sällan gör bara en sak i taget. Många unga hävdar att de minsann klarar av att lyssna på musik, titta på TV, uppdatera sin facebookststus och göra läxorna samtidigt. Kanske blir vi allt bättre på det, men än så länge är vi långt därifrån. Vår hjärna klarar bara av att fokusera på en sak i taget, och väljer då det "viktigaste". Frågan är ju vad en 14-årings hjärna uppfattar som viktigast i den situationen. Kanske inte alltid läxan...

I programet fick vi bland annat se hur illusionister lyckas lura oss, hur fingerfärdiga magiker kan plocka alla värdesaker från oss utan att vi märker det, vad som händer med bilkörningsförmågan när vi samtidigt svarar på mattetal och försöker hålla ord i minnet. Riktigt intressant. Och jag fick svart på vitt att jag har svårt för att fokusera på mer än en sak i taget. Som tur är har jag sällskap av 98% av befolkningen, så jag behöver inte vara ledsen för det. En nyttig påminnelse att vi inte blir snabbare av att ha tusen saker igång samtidigt. Gör en sak i taget och gör den bra. Ta sen itu med nästa.

Se programmet HÄR och samla lite argument till varför dina barn/elever inte bör ha en massa andra saker för sig parallellt med skolarbetet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar