tisdag 20 december 2011

Funke drömmer om drakar

I Nya numret av KP som jag precis packade upp här på Ljungenskolan finns en intervju med författaren Cornelia Funke. Hennes böcker rör sig i spök- och fantasygengrerna, men samtidigt i vår egen värld. Alla böcker utspelar sig på platser som finns i verkligheten och många av hennes karaktärer bygger på personer som finns i verkligheten.

Den senaste boken är Spökriddaren och hans väpnare som handlar om 11-åriga Jon som avskyr sin mammas nya kille och därför blir skickad till internatskolan i Salisbury. Skolan ligger alldeles i närheten av den stora gamla katedralen där det sägs spöka. Både staden, katedralen och internatskolan finns i verkligheten, och även i verklighetens Salisbury ryktas om att en gammal riddare spökar kring katedralen. Jon känner sig ganska ensam, långt från sin familj, och det blir inte bättre av att han genast blir uppsökt av ett gäng mindre vänligt sinnade vålnader som verkar vara ute efter att ta livet av honom. Men så träffar han Ella, vars mormor vet allt om gamla spöken, och tillsammans försöker de klura ut ett sätt för Jon att klara sig från vålnaderna. Bland annat genom att väcka den gamla riddaren i katedralen till liv.

Trots att Funke tar mycket inspiration från verkligheten till sina böcker saknas det verkligen inte fantasi. Hennes världar, både de verkliga hon beskriver och de fantastiska som hon hittar på, sjuder verkligen av liv och äventyr. Jag har verkligen inte läst allt av Funke, men ju mer jag läser desto mer förtjust blir jag.

Och hur var det med drakarna - jo, om Funke fick göra någon figur från sina böcker verklig så skulle det vara en drake. Det är nämligen Funkes stora dröm att någon gång få rida på en drake.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar