lördag 1 november 2014

Pax

Jaja, jag veet att jag är föräldraledig och inte har på den här sidan bloggen att göra, men nu råkar jag ha läst två superspännande böcker som jag bara måste tipsa om så då kan vi väl göra ett undantag. Visst?!?


Deckarförfattaren Åsa Larsson (Solstorm mfl.) har tillsammans med Ingela Korsell gett sig på en utban fantasy-serie, tio böcker om bröderna Viggo och Alrik. De är tio och tolv år gamla och har ett lite struligt förflutet. Mamman är alkoholist och sedan hon lämnade barnen ensamma flera dagar i sträck när de bara var fem och sju år har de bott i olika fosterfamiljer. När första boken börjar är det höst och de har precis flyttat till Laylah och Anders i Mariefred. Alrik har lätt för att explodera av ilska och Viggo har lite svårt att hålla fingrarna i styr och även om han lovar Alrik att sköta dig tar det inte ens två timmar på nya skolan innan han hamnar i trubbel. Det är så bröderna träffar syskonen Estrid och Magnar. De arbetar i orangeriet på Gripsholms slott och är dessutom väktare av ett oerhört hemligt bibliotek. De har sett tecknen på att världen hotas av ondska, men också att två krigare ska komma till deras hjälp. Är Alrik och Viggo dessa krigare. Estrid är inte nöjd, de är ju bara barn. Ganska struliga barn dessutom. Hon och Magnar utsätter bröderna för ett test, för att ta reda på om de verkligen är krigarna de väntat på. 

Bröderna tvingas inte bara slåss mot varelser och väsen som de fram till nyss trodde hörde till sagorna, de får dessutom firnder i den vanliga världen. Viggos klasskompis Simon och hans pappa, som är lärare på skolan, gör allt för att bröderna ska råka illa ut och misstros. 

Två delar har kommit ut nu i höst, den tredje kommer till våren. Mitt enda bekymmer med den här serien är hur otåliga eleverna som älskar den kommer bli. För att den kommer få hängivna läsare är jag helt övertygad om. 

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jättekul att du skriver på bloggen Emelie. Skriv så mycket du vill!
  Jag har också läst böckerna och hade tänkt skriva ett inlägg om dem förra veckan men hann inte. Bra att du gjorde det istället för böckerna förtjänar verkligen att lyftas på bloggen, de är riktigt riktigt bra!! Min 11-åriga son har kastat sig över dem och är nu inne på andra boken...


  SvaraRadera
 3. Jag instämmer med Maria, du är så välkommen att skriva så mycket du vill!

  SvaraRadera
 4. Tack! Vi får väl se om det blir nåt mer framöver.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig. Skickligt skrivet och superspännande.

  SvaraRadera