torsdag 10 augusti 2017

Julias superkrafter

Malin Roca Ahlgren har gett ut fyra böcker om ungdomar med funktionsstörning. Två böcker om Alice, som har ADHD och en bok  om Lisa, som har ångest varje gång hon skall gå till skolan.Den nya boken heter Julias superkrafter och här får vi möta Julia som har asperberger eller högfungerande autism, som det också kallas.

Skolstarten i sjuan blir inte som Julia hoppats. Många av tjejerna viskar och fnissar bakom hennes rygg och klassen har fått en ny lärare Micke, som inte alls förstår att Julia behöver ha det på ett visst sätt för att inte känna att allting är väldigt jobbigt och att hon bara vill ge upp och springa hem och gömma sig.
Att ha asperger som Julia kan bl a innebära att man inte klarar när saker och ting inte blir som det var bestämt eller att man inte förstår när någon skämtar eller för den delen driver med en. Det kan också innebära att man har speciella begåvningar, saker som man är väldigt väldigt duktig på.

I boken får vi följa Julia när hon
blir alltmer förtvivlad och oförstådd i skolan. Högstadiet med alla förändringar för Julia och med ett annat socialt spel än innan mellan kompisarna, blir helt enkelt för mycket. Julia flyr hem till sin förstående pappa och vill aldrig gå tillbaka till skolan igen.
Pappa bestämmer att det är dags för ett möte på skolan med alla som träffar Julia på dagarna, för att förklara och reda ut hur det skall bli så bra som möjligt för Julia.

Det blir också mycket bättre efter mötet , Julia känner sig mer förstådd och får också de nödvändiga förändringar som behövs för att hon skall må bra.

Boken är mer en faktabok om hur det kan vara att leva med asperger, än vad det är en lysande berättelse. Men den fyller verkligen sitt syfte. Malin Roca Ahlgrens böcker är viktiga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar