onsdag 11 maj 2016

En Annan av David Levithan

Så har jag då läst ut En Annan, David Levithans mycket omskrivna uppföljare på Jag, En som kom 2013. Så här skrev jag på bloggen om Jag, En.

I En Annan är det Rhiannon, en av huvudpersonerna i Jag, En, som är berättaren. Hon berättar hela historien från boken Jag, En men ur hennes perspektiv. Rhiannon träffar En den dagen hen intar hennes pojkväns, Justins, kropp. Denna dag blir den bästa för Rhiannon, Justin är så annorlunda. Han bryr sig om henne, han är inte irriterad och de kan prata med varandra på ett sätt som de inte har kunnat förut. De får även kontakt psykiskt, något Rhiannon har saknat i sitt förhållande med Justin.  Men det är bara för en dag, nästa dag är Justin sitt vanliga buttra, egoistiska och lite kontrollerande jag. För En som är van vid att byta identitet dagligen blev också dagen i Justins kropp fantastisk, för första gången blir En riktigt förälskad, hen kan inte sluta tänka på fantastiska Rhiannon och deras underbara dag ihop.

När Rhiannon några dagar senare blir kontaktad av En, som då finns i en annan kropp, blir allt förvirrat. Men ju fler gånger de träffas desto mer tycker hon om En, hon saknar hen mycket mellan gångerna de ses. Hon blir beroende av deras kontakt, den samhörighet hon känner med En har hon aldrig känt med någon annan. Hon märker ändå tydligt att hon ibland gillar En lite mer, ibland blir En mer som en kompis. Rhiannon märker att det hänger ihop med Ens identitet och det är här bokens otroliga styrka och genialitet kommer fram. Är identiteten så förknippad med en människas yttre, räcker det inte att vi älskar en människas inre? Om vårt utseende förändras, förändras även andra människors uppfattning om oss? Vad är det som gör att vissa människor attraherar oss medan andra inte gör det? Måste vi människor ha en fysisk kontakt, kan inte den psykiska kontakten räcka?  Rhiannon ställer många spännande filosofiska och genusladdade frågor både till sig själv och till läsaren i boken.

”Så jag återgår från att spana på publiken så mycket jag kan och väljer ut vem jag skulle vilja vara mest attraherad av om En fanns inuti.
Jag vet att svaret borde vara alla.
Det är inte alla.
Det är inte lika enkelt som att säga att alla killar får ja och alla tjejer nej. Det är mer komplicerat än så. Fast det är mest killarna jag kan tänka mig.
Svaret – den verkliga En som jag vill ha – sitter bredvid mig.”
 Ur En Annan s. 200-201

Boken En Annan av David Levithan är verkligen värd att läsas. Läs bara den – eller ännu hellre – börja med att läsa Jag, En för att få helheten i denna fantastiskt ovanliga och unika historia. Jag har inte läst en bok med en mer unik bokkaraktär – En – sedan jag som gymnasist läste En levande själ av PC Jersild! 
Karaktären En lämnar dig inte även om du läser vidare i andra böcker. 
Karaktären En får dig att fundera på människors och din egen personlighet och identitet!


En Annan passar utmärkt som en bokcirkelbok för vuxna eller för läsvana lite äldre tonåringar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar