tisdag 12 augusti 2014

Litterära föreställningsvärldarI våras när jag var på ReadMe-konferensen i Lund lyssnade jag bl a på Judith Langer. Judith Langer är professor vid State University of New York och en mycket intressant och karismatisk föreläsare. Hon pratade om skönlitteraturens positiva inverkan på tänkandet. Hennes tes är att människor (barn/ungdomar) bygger upp ”litterära föreställningsvärldar” när de hör/läser en historia. Denna föreställningsvärld kan vi använda oss av i skolvärlden för att få elever att diskutera texter/bokkaraktärer/händelser mm. Eleverna har olika föreställningsvärldar och vid diskussioner får alla ta del av varandras föreställningsvärldar, formulera sina egna, göra olika tolkningar och bemöta andras tolkningar. Diskussionerna i klassrummet är viktiga, det finns inget rätt eller fel. Här är läraren mycket viktig som diskussionsledare. Det är öppna frågor som ska ställas till eleverna, det är också viktigt att se till att alla kommer till tals och vågar föra fram sina tolkningar. Ett konsekvent och långsiktigt arbete runt föreställningsvärldar med öppna diskussioner ger, menar Langer, analytiska, kritiska och empatiska individer. Detta påverkar allt skolarbete, inte bara när vi läser skönlitteratur.

Under sommaren har jag läst Langers bok Litterära föreställningsvärldar; Litteraturundervisning och litterär förståelse. Boken är mycket bra och användbar! Det finns många praktiska tips och idéer som man direkt kan hämta från boken.

I dag har jag pratat om bra och pedagogiska böcker för Söderparkskolans pedagoger. Jag utgick då från Langers bok Litterära föreställningsvärldar och tipsade om böcker som jag tycker man kan använda sig av om man vill testa Langers idéer med att bygga föreställningsvärldar med eleverna och få till bra diskussioner om händelser/karaktärer/känslor i klassrummet.Några böcker som jag pratade om idag var:
Örbeck-Nilssen; Inte alldeles ensam
Adbåge; Jag är jag
Salmson; Om rymden
Melin; Varm tass i mörkret m fl
Bengtsson; Försvunnen

Lidbeck; Barnhemmet
Björn; KickboxarenInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.