tisdag 28 februari 2017

Din syster måste dö

Mats Berggrens böcker läses mycket på högstadiet. Speciellt populära är Språkresan och Onsdag kväll strax före sju.


http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9172998563Berggrens alldeles nya Din syster måste dö är en fristående uppföljare på Onsdag kväll strax före sju.
Jag började läsa denna bok i går kväll och sedan läste jag oavbrutet tills boken var utläst. Berggren skriver med driv och spänning om ett mycket tragiskt ämne som tyvärr är vardag för många tjejer i Sverige idag - att vara kontrollerad och att inte få lov att vara ute utan bevakning från sin far eller en bror. I Din syster måste dö heter huvudpersonen Evin och hennes bror heter Khabat. Abdi, en av killarna från Onsdag kväll strax före sju är också en av karaktärerna i boken.


Khabat tvingas vakta på sin syster, han tycker det är jobbigt det tar bara tid från skolarbetet som är det viktigaste för Khabat just nu. Samtidigt har Evin och Abdi en crush, det är underbart men också så jobbigt. INGEN får se Evin tillsammans med Abdi, då kommer hennes pappa att bli vansinnigt arg på henne.

Bokens första mening är "Vi har bestämt att din syster måste dö ... och det är du som ska ta hand om det, sa pappa."

Trots att boken beskriver ett mycket jobbigt ämne så visar den på att det finns hopp, det finns utvägar och hjälp att få. Boken avslutas också med kontaktuppgifter till organisationer som hjälper ungdomar som är utsatta för hedersvåld.

1 kommentar:


  1. Så vem är det som bestämmer vad som är hederligt och vad som är skamligt? Vem bestämmer att Evin inte "får" vara ute utan bevakning från sin far eller sin bror och vem bestämmer om hennes bror är tvungen att vakta henne eller inte? Är det staten? Skolan? Föräldrarna? Religiösa auktoriteter? Är Evin ett dagisbarn och Abdi en pedofil?

    Att döma av resten av beskrivningen är Evin byxmyndig och det här gäller att hon inte ens får sina sexuella rättigheter till sin egen kropp eller sitt eget val av livspartner, för sina föräldrar. De verkar se henne som sin slav, som ska kontrolleras och bör avlivas om hon inte lyder dem och ”skämmer ut dem” genom att integrera sig i kärlek. Som om det var något extremt skamligt att integrera sig med någon av annan kulturell/religiös bakgrund i kärlek?!

    Den här sortens förtryck är inte bara ett problem för de som drabbas av det, eller för de som förväntas utöva det! Det här är ett betydligt större problem än ett ”förortsproblem”. Ett stort problem för hela samhället -och för hela världen! Jag skulle säga att det här är det enskilt största hindret för en fungerande integration mellan folk med olika bakgrund -vad som skapar och upprätthåller mest segregation! Dessa så kallade ”Hederskulturer”, där folk lär sina barn att vad som är hedervärt är INTE att lyckas med integration i kärlek/vänskap med folk som har en annan kulturell/religiös bakgrund än den egna! Eller till och med att den värsta skammen i världen vore att integrera sig fullt ut i en kärleksrelation med någon med en annan kulturell/religiös bakgrund än den egna!

    Jag ser faktiskt inte hur integration av människor som är beredda att MÖRDA/låta mörda SINA EGNA BARN om de integrerar sig i kärleksrelationer med folk från någon annan kulturell/religiös grupp ens är möjlig! Dessutom skapar ju dessa människor YTTERLIGARE, växande flyktingströmmar INOM länder, av ungdomar i behov av speciella, skyddade boenden! Jag skulle definitivt slå ett slag för värderingstest, snarare än någonting så onödigt som språktest! Språkliga skillnader är ändå möjliga att överkomma/bygga broar mellan med hjälp av improviserat teckenspråk och god vilja! Om vissa människor på grund av analfabetism eller funktionsnedsättningar har väldigt svårt för att lära sig nya språk med helt nya alfabet, särskilt i hög ålder, så är det förståeligt. Så länge dessa människor inte försöker förbjuda, bestraffa -eller till och med utfärda dödsstraff för – integration av sina barn eller andra borde vi väl ha överseende med språksvårigheter?

    SvaraRadera