fredag 14 september 2018

Frågor jag fått om förintelsen

Jag har fått boken Frågor jag fått om förintelsen i min hand. Det är Hédi Fried, överlevare från förintelsen som har skrivit boken. Hédi Fried, som är över 94 år, har ägnat en stor del av sitt liv åt att besöka skolor och berätta om andra världskriget och om förintelsen. I denna lilla lättlästa bok, endast ca 150 sidor lång , har Fried sammanställt de vanligaste frågorna hon brukar få på skolorna och skriver svar till dem.

Det är en mycket bra samling frågor och svaren är ännu bättre. Med närvaro och genom ett berörande tilltal beskriver Fried förintelsens fasor och ångest men också den vardag som fanns i lägren.

Vi hittar frågor som Blev ni sjuka? Hur var det att vara kvinnor i lägren? Drömde ni på nätterna? och Hatar du tyskarna? Här svarar Fried sakligt, intressant och berättande.

Sedan har vi frågorna som ger boken riktig skärpa och, enligt mig,  en plats i klassikerhyllan. Vad hjälpte dig att överleva? Varför gjorde ni inte motstånd? Vad är det värsta du varit med om? Skulle det kunna hända igen?
Dessa frågor och Frieds svar är så oerhört viktiga för vår tid just nu.

Läs och begrunda!

Denna bok borde vara obligatorisk läsning för våra tonåringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar