onsdag 15 augusti 2018

Midsommarmorden

Kanske är det några som i sommar roar sig med att titta på den populära TV-serien Morden i Midsomer? Poliskommisarie John Barnaby löser där olika mordgåtor i en härlig engelsk miljö. Antagligen har Magnus Nordin tänkt på denna TV-serie när han satte titeln för sin senaste ungdomsbok, den heter nämligen Midsommarmorden.

Midsommarmorden
syftar på en händelse som utspelade sig för 25 år sedan vid sjön Glimten som ligger strax utanför samhället Bergsfors där Ossian bor och går på gymnasiet. Tre ungdomar, Emilio, Mari och Mattias skulle tälta vid sjön under midsommarhelgen. Under midsommarnatten hände det ofattbara. Ungdomarna blev knivskurna genom tältduken och Emilio och Mari dog av sina skador. Mattias lyckades fly från platsen.

En man blev senare dömd för mordet. Frågan kvarstår dock efter alla år. Var det verkligen han som var mördaren? Mycket är fortfarande skumt och oklart om vad som egentligen hände under mordnatten.

Ossian har blivit mycket intresserad, ja nästan besatt av det gamla mordet. Han har hittat en bok som handlar om händelsen. Boken heter "De döda ljuger aldrig" och är skriven av en journalist från orten. Ossian bestämmer sig för att rekonstruera mordnatten och göra en film om mordet. Filmen tänker han göra som sitt gymnasiearbete under sista året på gymnasiet. Några av Ossians kompisar är med på idén och en septemberhelg drar de igång inspelningen av mordfilmen.

Ossian vill gärna ha med några intervjuer i filmen också. Han tänker att han kan intervjua killen som lyckades fly från platsen och kanske polisen som ledde utredningen. Den dödade killen, Emilio, har en bror som bor kvar i Bergsfors och naturligtvis hade det varit intressant att ha med även hans berättelse i filmen. Ossian tar kontakt med dessa människor för att gå vidare med sitt filmarbete men ganska snart förstår Ossian att människorna inte vill medverka i någon film, de vill knappt ens prata med honom.

När det sedan börjar dyka upp anonyma mess i Ossians mobil börjar han tycka att det hela är riktigt obehagligt. Finns mördaren kvar någonstans i närheten? Vill han skrämma Ossian eller är det ännu värre, är Ossian och hans kompisar i fara?

Magnus Nordin har skrivit många ungdomsböcker. Jag gillar hans stil och tonåringarna gillar ofta hans böcker. Midsommarmorden tillhör en av de mest välskrivna och spännande av Nordins böcker. Det är en klassisk pusseldeckare där vi stegvis leds mot den oväntade upplösningen. Boken är skriven med driv och med suggestiva och riktigt otäcka inslag. Den är inget för den lättskrämda.

En spännande men otäck bok för tonåringar att läsa när höstmörkret kryper på!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.