fredag 31 augusti 2018

Bröderna Lejonhjärta

Bröderna LejonhjärtaBröderna Lejonhjärta (illustrerad av Jesper Waldersten)


Bröderna Lejonhjärta denna klassiska, vackra men så otroligt sorgliga saga skriven av Astrid Lindgren 1973 har nu kommit ut i en ny form. Texten är densamma men Ilon Wiklands klassiska illustrationer är utbytta. Den nye illustratören heter Jesper Waldersten och han har genom sina illustrationer satt en helt annan prägel på hela berättelsen.




Bröderna Lejonhjärta blir med Walderstens bilder en mycket mörkare och svårare berättelse som talar till de äldre ungdomarna och till vuxna.


Jag lyssnade när Jesper Waldersten sommarpratade i somras och jag tyckte mycket om hans uttryckssätt. Han berättade lite om sitt arbete med att göra sina egna tolkningarna av Bröderna Lejonhjärta. Att han från början tänkte säga NEJ men sedan ändrade sig.


Just nu är det en utställning på Kulturhuset i Stockholm om Walderstens illustrationer till boken. Så här skriver man på webbsidan:

Genom Jesper Walderstens grafiskt dova verk skapas en bildvärld som ger Astrid Lindgrens berättelse en ny, mörkare klangbotten. Välkommen till en utställning, för liten som stor, om kärlek, hat, sorg, solidaritet, förtryck och om den svåra konsten att vara människa.


Jag hade gärna gått på den utställningen om jag kunnat.





Jossi är förrädaren! Bilden i gamla utgåvan
Jossi är förrädaren! Bilden i nya utgåvan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.